Още 750 бъдещи земеделци от 40 професионални гимназии ще черпят опит от бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през втория учебен срок. Това каза заместник-министърът на земеделието Лозана Василева, докато беше на посещение в Търговищко.

Приемите по мярка 10, мярка 12 и мярка 13 започват на 1 март

Учениците ще се включат в кампанията "Супер фермер", организирана съвместно от министерствата на земеделието и на образованието. Инициативата, която беше обявена през ноември миналата година, е насочена към възпитаниците на професионалните гимназии по селско стопанство. Целта е да се подкрепят младите хора, като им се даде възможност да се срещнат с успели фермери, както и да се осъществи връзка между учениците и бизнеса. 

Младежите ще посетят 70 ферми, получили финансиране по ПРСР. Стопанствата са основно от областите: отглеждане на трайни насаждения (сливи, кайсии, шипка, орехи, круши, бадеми, лешници), животновъдство (овцеферми, кравеферми) и селскостопанска техника. 

Лозана Василева обобщи, че в първия етап на кампанията „Супер фермер“ повече от 330 ученици от 20 професионални гимназии са посетили стопанствата на 25 бенефициенти по ПРСР от 13 области на страната.

„Целта е  младите хора да се запознаят  отблизо с дейността на фермите. Посещенията ще са съобразени с основаните етапи и цикличността при отглеждането на земеделските култури“, посочи Василева.

Тя припомни на учениците, че могат да споделят впечатления, както и да дадат своите идеи за стартиране на бизнес в областта на земеделието в конкурса „Моето стопанство“. В него могат да участват ученици, които се обучават по специалности от професионално направление „Растениевъдство и животновъдство“ от XI и XII клас.

Заедно със зам.-министър Василева ученици от Професионалната гимназия по земеделие в град Търговище посетиха стопанството на Антон Василев, бенефициент по ПРСР (2014-2020 г.), в направление „Растениевъдство“. Той е агроном и един от добрите примери за това, че завършването на средно земеделско  образование става и негова професия в живота.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Птицеферма и кравеферма показват как се модернизират по подмярка 4.1

„Супер фермер“: Животновъдна ферма показва как се прави бизнес

Дават старт на кампания „Супер фермер“