Какви са клопките в интернет пространството – това беше основният акцент в срещата, проведен в ПГ по земеделие „Т.Рачински” в Генерал Тошево. Лекцията на тема "Децата и кибер престъпленията" събра ученици от осмите класове. 

„Супер фермер“: Започва конкурсът „Моето стопанство“

Бъдещите земеделски стопани обсъдиха със системния администратор на Районен съд – Генерал Тошево инж. Димо Водкаджиев какви са опасностите от пристрастяване към интернет, какви са основните правила за безопасно ползване на социалните мрежи, как да разпознаят и как да реагират на онлайн тормоза. Експертът гостува в гимназията по покана на Диляна Желязкова, преподавател в училището. 

Една от специалностите в професионалното училище е „Икономическа информатика”. Освен това бъдещите фермери се обучават по администрация и управление на земеделско стопанство, растениевъдство и животновъдство и химически продукти и лаборатории. Професиите на младите хора изискват много добро познаване както на строго профилираните предмети, така и начините за опазване от кибер престъпления, сред които изтичане на професионална информация, кражба на лични данни и др. 

"Децата и кибер престъпленията" е тема, която предизвика жив интерес сред младите хора, всеки от които има личен опит от всекидневното си присъствие и активната комуникация в кибер пространството. Лекцията на инж. Водкаджиев предизвика множество въпроси. В разговора с учениците са коментирани основните правила за безопасност в социалните мрежи, пристрастяването към интернет, разпространението на реч на омраза, разкриването на фалшиви профили и т.н. 

По-рано през месеца възпитаниците на ПГ по земеделие „Т.Рачински” получиха информационни материали, които да ползват в учебните часове. Това се случи на лекция „Компютърна сигурност”, изнесена отново от Районния съд в Генерал Тошево. Иновативното аграрно училище участва в проект „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие – отворени съдилища и прокуратури”.