Междинните култури са важни за следващата култура, която планирате да отглеждате, и изпълняват различни задачи по отношение на почвата. На каква ще се спрете е от ключово значение. Германският Център за обслужване на селските райони (DLR) в Айфел дава седем съвета за отглеждане, пише Agrarheute.

Разяснения по Кампания 2023 от Аделина Стоянова: Екосхеми за обработваеми площи

Междинни култури за рапица 

В сеитбооборотите с рапица избягвайте междинни култури, върху които могат да се размножават болести като Verticillium, Sclerotinia или Clubroot. Те включват кръстоцветни зеленчуци.

Във фермите, в които се отглеждат царевица и рапица, трябва редовно да проверяват своите междинни култури. Може да бъдете изненадани от безконтролно развитие на плевели.  

Овесът и фацелията са неутрални по отношение на маслодайната рапица. Въпреки това фацелията със сигурност може да получи Verticillium, а в зависимост от вегетационния период и Sclerotinia. Елдата, тревите, ленът и бобовите култури са много подходящи.

Междинни култури за царевица

Царевицата няма фитосанитарни изисквания, които да говорят против или в полза на отглеждането на междинни култури. Просто трябва да се приспособите към сеитбооборота. Все пак обърнете внимание на специфичните за сорта свойства.

При жълтия синап трябва да се вземат предвид характеристиките на цъфтежа. Ако целта е културата да цъфти възможно най-дълго, трябва да използвате ранни сортове. Обратното важи за възможно най-високия добив на биомаса, тъй като най-голямото увеличение на биомасата е приключило при достигане на цъфтежа.

Междинни култури за зърнени култури

При чисто зърнените сеитбообороти ограниченията са най-малко. Когато правите избор, фокусът трябва да бъде върху времето за сеитба и ползата. Избягвайте овеса поради близката връзка. Ако се фокусирате върху разрохкването на почвата, трябва да изберете дълбоко вкоренени растения като репички.

Чистият полски фураж също предлага предимства за сеитбооборота. Ако изберете райграс или други видове, които няма да измръзнат, обикновено през пролетта е необходима по-интензивна обработка на почвата или химическа защита.

Междинни култури за фураж

Една последица от последните няколко сухи години с ниски добиви на фураж е напрегната ситуация с доставките. Използването на междинни култури и екологични приоритетни площи за фураж напоследък е актуална тема. Покривната култура трябва да отговаря както на сеитбооборота, така и на изискванията на животинския вид за качество на фуража. За високопродуктивните млечни говеда е важна възможно най-високата енергийна концентрация с благоприятно съдържание на сурови фибри. Тук особено полезен е бързорастящият райграс. При необходимост могат да се смесват с дребнозърнести бобови растения като александрийска детелина или персийска детелина.

Отглеждане на покривни култури с треви

Едногодишният и италианският райграс могат да се засяват още през юли и не по-късно от началото на септември (едногодишният) или 1 октомври (италианският). Тревите използват оптимално азота и след употреба поникват отново. Така ще създадете добра зимна зеленина. През пролетта едногодишният райграс започва отново да завива и да назъбва. Това позволява комбинирано използване на летни и зимни междинни култури, които лесно могат да бъдат интегрирани в сеитбообращенията на царевицата. Използването през пролетта компенсира по-ниските добиви през есента.

За ранна сеитба се препоръчват късните едногодишни сортове райграс. Със своето изобилие от листа, италианският райграс е по-богат на енергия и има по-малко структура от едногодишния райграс.

Правилна смес от покривни култури

Смеси от овес, полски грах и летен фий представляват отлична покривна смес, която се допълва взаимно. Овесът служи като поддържаща култура за увивния грах и фий. Освен това така ще потиснете плевелите.

Зелена ръж като покривна култура

Зелената ръж се засява като зимна междинна култура през есента преди сеитбата, когато се използва зърно. Тук сеитбата е възможна и до края на октомври. Важно е да знаете, че ръжта се нуждае от много вода. Когато е суха, тя силно използва водния резерв на почвата и следващата основна култура може да поникне по-слабо и да покаже намалени добиви.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермерите питат - Министерството на земеделието отговаря

Индикативни ставки на екосхемите за Кампания 2023

Най-добрите практики за въглеродно земеделие