Изменението на климата оказва съществено въздействие върху почвата. Оперативна група в Германия, наречена BioStripPlant, тества използването на методи за ивична обработка (strip-till) и ивично садене с цел подобряване на плодородието на почвите в органичното земеделие, научаваме от сайта на Европейската комисия.

Но-тилъри: Много колеги остават глухи за нуждите на почвата

Проектът провежда опити за комбиниране на тези техники с други органични и екологични практики и адаптиране на методите към регионалните условия.

През последните години търсенето на биозеленчуци в Бранденбург, Североизточна Германия, постояно расте. Местните фермери обаче са изправени пред редица предизвикателства - по-висока консумация на вода, по-големи нужди от хранителни вещества, по-кратък период на отглеждане и влошаващи се метеорологични условия. Наред с това естествено песъчливите почви са станали по-малко плодородни.

Мерките за справяне с тези проблеми не са по джоба на всеки фермер. Ограничение е и липсата на работна ръка.

Затова оперативна група в Германия се заема да идентифицира целеви иновации за регенериране на почвите и подобряване на икономическото състояние на зеленчуковите ферми. В същото време иска да допринесе и за опазването на околната среда. Тя обединява иновативна компания, няколко ферми, асоциация за биологично земеделие и земеделски институт. Във фокуса на групата е използването на ивична обработка и засаждане. Те вече успешно се използват в земеделието. Доказано е, че намаляват натиска на плевелите, повишават влажността на почвата и се борят срещу ерозията на почвата.

През трите години, в които продължава проектът, участващите в проекта ферми провеждат полеви опити, тествайки комбинации от зеленчукови, зърнени и бобови култури и различни методи за мулчиране, ивична обработка и ивично садене, като адаптират всичко това към регионалните условия.

В рамките на експеримента те са обособили три полета. Едното е с ръж, другото - с детелина като жив мулч, а третото - под угар.

И в трите те създават ивични бразди (ленти) и торят. По-късно в тези бразди са засадени зеленчуци. Посевите не се редуват. През следващата година ще се обработи цялото поле и ще се засеят междинни култури.

Към момента проектът е в началото на своята втора година. Участниците вече имат яснота по отношение на добивите от първата.

Имахме проблем с машината за ивична обработка, тъй като органичният тор блокира тръбите. Така че намерихме решение, като направихме някои технически модификации на самата машина и използвахме много малки пелети от 100% овча вълна. Оттогава машината работи много добре, споделя Изабел Сзалиес от Agrathaer.

Основен проблем и на трите полета са плевелите. Добивите на зеленчуците не винаги достигат стандартните стойности, главно поради слабо развит жив мулч и появата на плевели.

През 2022 г. сериозно предизвикателство са били сухите и горещи метеорологични условия.

Участниците подчертават предимствата на мулча. Той задържа вода в растенията, вода - която иначе би се загубила по-бързо, а това е особено важни при песъчливи почви и когато температурите са високи. Мулчът може да подобри малко микроклимата и е важен по време на суша.

За втората година Изабел Сзалиес планира корекции в начина на отглеждане.

Ще коригираме времето за сеитба и състава на междинните култури. Например, вместо чиста зелена ръж, ще се засее смес от зърнени и бобови култури за по-добър мулч. Семената за мулч и живия мулч за следващата година вече са засети и са започнали да поникват, споделя тя.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермери тестват стратегии за намаляване на обработката на почвата 

Ерозия на почвата и как можем да я намалим?

Александър Димитров: Покривните култури са задължителни в No-till и Strip-till