Германия обмисля варианти за допускане на сезонни работници от Източна Европа, за да избегне недостига на работна ръка в селскостопанския сектор, съобщи земеделският министър на страната Юлия Кльокнер, цитирана от "Ройтерс". Кризата за хора се задава вследствие на ограниченията за пътуване, наложени заради коронавируса.

Анализатор: Вирусът ще отсее болните бизнеси

В северноевропейската държава бяха въведени засилени мерки за контрол на преминаването на границите, докато същевременно съседната ѝ Полша напълно е затворила територията си за преминаване на чужденци. Полша е от основните снабдители на Германия с работна ръка за селското стопанство и транзитен път за работници от другите източноевропейски държави.

Затова германското земеделско министерство мисли върху варианти, с които да гарантира осигуряването на селскостопанския сезон и прибирането на реколтата. Оглавяващата го Юлия Кльокнер е провела разговор с "Луфтханза" за евентуално осигуряване на полети за работниците, с които да се избегнат ограниченията по границите. Те ще трябва да осигурят медицинско доказателство, че са здрави и не са заразени с коронавирус.

Друга идея на министъра е временно да се увеличи срокът за пребиваване на чужди работници на територията на Германия, който в момента е 70 дни. Правителството обмисля насърчения за включване в селскостопанската работа на служителите от други сектори, които в момента са на изчакване заради вируса.

Фермерски организации настояват за намиране на бързо решение, поради започващата кампания за прибиране на реколтата от аспержи и задаващите се дейности в други сектори на зеленчукопроизводството. Стопаните в страната разчитат на 286 000 сезонни работници всяка година, основно пристигащи от Полша, Украйна, Румъния и други източноевропейски страни.

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ЕК предлага: Срокът за заявяване на субсидии да се удължи с месец

Кампания 2020: Пускат телефони за регистрация на фермерите от разстояние

Извънредно положение: Различни настроения в сектор "Растениевъдство"