През първият месец от годината в българските мандри са постъпили за преработка 54 094 хил. литра мляко, което е с малко над 4% повече спрямо декември предходната година, сочи аграрната статистика.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

На годишна база обаче преработеното мляко намалява. През 2022 г. общият обем е 679 534 хил. литра, което е с 23 606 хил. литра по-малко спрямо 2022 г., намаление има и спрямо 2020 г, когато в мандрите са постъпили 716 641 хил. литра.

Тази тенденция напълно отговаря на ситуацията в страната, породена от ниските изкупни цени на суровината и високите цени на млечните продукти в големите търговски вериги. Интересът се обръща към малките преработватели и дори към домашното производство на сирене и кашкавал, което е почти нелегално поради липсата на законодателство за микро производството на храни.

От друга страна се увеличава търсенето на  сурово мляко, от което мнозина си правят кисело мляко, кашкавал и сирене на абсолютно аматьорски начала вкъщи. 

Собствениците на млекомати в различни краища на страната констатират едно и също – има ръст в потреблението, което от друга страна за тях това е спасение.

И Тодор Ванев от Стряма, който продава с подвижни млекомати в Пловдив и Теодора Вълова от плевенското село Песарово потвърдиха пред Агри.БГ за тази тенденция.

Има търсене на сурово мляко, констатира и Славейко Тодоров от ферма Благовец, който предлага на фермерския пазар пред Министерството на земеделието и сурово, и пастьоризирано мляко, както и други млечни продукти. На клиентите си той дава и ценни указания как да се справят с подквасването, за да имат собствено производство кисело мляко.  

Почти 24% по-малко прясно мляко пакетирано през януари. 


В тази ситуация не случайно , че прясното пакетирано мляко, което е излязло от мандрите към магазините е 4 663 тона, докато през декември е  6129 това, което показва спад от 23.9%. 

От статистиката е видно обаче неприятният факт, че продължава да расте производството на имитиращи продукти с растителни мазнини. През януари от мандрите са излезли 1014 тона от тях, докато през януари 2022 г. производството от същата група е 962 тона. Тяхното "предивство" е добре известно - по-ниската цена, но ползите за здравето са съмнителни. Те трябаваше да бъдат на отделни щандове в магазините, но отдавна не може да се видят такива места в търговската мрежа.