Призивът на животновъдите да се купуват мляко и млечни продукти директно от българските ферми предизвика голям интерес към продукцията им. „Помогнете на вас, на животновъдите и на България“, се казва в обръщението на фермерите към потребителите, но веднага идва и основният логичен въпрос – Откъде може да се купи фермерско мляко, кашкавал и сирене?

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Жителите на Пловдив са късметлии в това отношение. Вече десет години Тодор Ванев от Стряма успява да реализира цялата продукция от кравефермата си с помощта на млекомати.

„Започнах със стационарни млекомати, с които работих две години, а след това преминах на мобилни млекомати. Имаме малка мандра, работеща по Наредба 26 , в която преработваме собствената си продукция. В мобилните магазинчета освен сурово прясно мляко предлагаме и готовите продукти – кисели млека, сирене, кашкавал, извара и всичко друго, което се прави в мандрата“, споделя Тодор Ванев.

Първоначално млекоматите не са били особено рентабилни, но в последните две – три години, откакто започна осезаемият ръст на цените и всичко да се покачва, интересът е много голям. Цялото производство от кравефермата – около 4-5 тона дневно се продава през тях, на други магазини Ванев не предлага от готовата си продукция.

Това е единственото спасение на фермера, възможност да отиде точно до потребителя и да направи контакт с него, защото всичко може да се случи с продукцията, но при нас може да се върне продукцията и да се види къде е проблемът“, казва животновъдът, който се е наел да се занимава с търговия, заради пазарната ситуация у нас.  

Четири буса пристигат всеки ден в Пловдив, по график се позиционират на почти десет различни места в града. Гражданите от Кючук Париж, Тракия и други пловдивски квартали се редят на опашка за истинско прясно мляко, доставено директно от фермата в Стряма.

В момента цената на прясното мляко е почти наполовина от парите, които броим в големите магазини – 2 лева за литър. Килограм кашкавалът е по 20 лева, около 20 лева е и кило масло, а изварата е на 2-3 лева. 


Тодор Ванев: Нещата няма да се оправят, докато българският потребител не търси пряк контакт с доставчика си на храна.

 

„Всичко, което предлагам в бусчетата се купува, защото продукцията ни е качествена. Сиренето е на 14 лева, говорим за качество, каквото няма в магазините. Гледам да държа нормални цените“, коментира още Ванев, за когото себестойността на продукцията се е вдигнала в пъти. В момента той отглежда 500 животни, от които дойните крави са 300. 

Макар да е намерил решение за себе си, той е убеден, че трябва да има обединение на производителите. Тодор Ванев е бил в основата на сдружението „Фермерско мляко“ Пловдив, но за съжаление всеки дърпал чергата към себе си и нищо не се получило. „Нещата няма да се оправят, докато българският потребител не търси пряк контакт с доставчика си на храна.

Големите вериги са направени не да помагат на българския потребител, а са направени да унищожават българския производител. Дошли са тук, за да продават стоката на своите фермери“, убеден е стопанинът. 

Откъде се започва

Тодор Ванев

Инвестицията в млекоматите изисква и големи последващи ангажименти. Фермерите са заети хора, много колеги на Ванев са започнали като него, но повечето вече са спрели. Иска се добра организация и отговорна работа, защото „млякото колкото е бяло, толкова е и черно“.

Необходима е висока хигиена, бързо охлаждане на суровината и стриктен контрол всеки ден, защото това е пресен непреработен продукт. „Българският фермер не може да отдели от времето си, което е за работа в производството, за да прави търговия, тъй като това е съвсем отделен бизнес. Тук се крие проблемът“, казва Ванев. 

Млечни неволи: Помогни си сам, докато чакаш държавата

Млекоматът се регистрират в Българска агенция по безопасност на храните като мобилен обект. Към 15-16 000 лева излиза една машина за продажба на мляко. „Инвестицията не се избива лесно в днешно време, това е трудна работа, трябва да си постоянен с години. Корав съм, държа фронта, проблемът е с работната ръка. Не давам задна и отстоявам целите си“, това е формулата на младия фермер за успех. Според него обаче нашата държава като цяло не защитава българския производител.