Пашата е един от най-добрите начини да осигурим качествена храна на добитъка, а също така и възможност да намалим разходите за фуражи. Залагайки на тези две неща и натрупал опит с финансовите и екологичните им ползи, Алън Бедтка, животновъд от югоизточна Минесота, си е поставил за цел да постигне 300 дни паша на година, пише AgWeek. 

Позиция: Без пасища животновъдството загива

Бедтка отглежда ръж през пролетта и сорго за паша през август, преди да даде на пасищата време за възстановяване. "Соргото е последната култура, която животните пасат през декември и януари, преди да ни свърши пашата", отбелязва той и допълва, че то стърчи през снега и не се издухва като повечето други култури. Така успява да разчита на повече дни за паша. 

Алън Бедтка има добре съставен 4-годишен план за постигането на своята цел - 300 дни паша на година. Залага на разумен избор на култури и рорационен принцип на паша. Към днешна дата може да се похвали с постигнати 285 дни паша. 

Това е много по-добре, отколкото, когато започнахме, отбелязва животновъдът. За сравнение последната година, в която е отглеждал „конвенционално“, е имал около 165 дни паша. Впоследствие прави корекции при покривните култури и така печели още месец или два в най-добрия случай. 

Едно от нещата, които мотивират Бедтка, който е потомствен фермер, е рентабилността: "Когато разберете къде губите пари, струва си да направите корекция. От същата площ може да получите повече и така да увеличите възвръщаемостта на печалбата си. 

В опитите си да си осигури възможно най-продължителна паша американският животновъд не е сам. Възползва се от стимулиращите добри практики и програми за опазване на подпочвените води и здравето на почвата на окръг Олмстед и Програмата за сертифициране на качеството на селскостопанската вода в Минесота.

Неговият съвет към фермерите, които искат да овладеят изкуството на пашата, е прост.

„Просто се ангажирайте и го направите. Научете как да извлечете максимума от вашата трева или покривна култура и не вземайте твърде много – дръжте животните в движение, така че да не стоят около резервоара за вода през цялото време. Опитайте се да научите принципите за здравето на почвата и си спестите малко пари”, казва Бедтка. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Плевенски пчелари се кооперират в търсене на по-добри условия за бизнеса си

Фермери сигнализират: Другоселци пасат „виртуални животни“ в Осоговската планина

Фермери печелят до 20 000 евро годишно от терени за паша