Липсата на пасища е на път да откаже много от животновъдите. Масова практика през последните години е разпродажбата на животни заради постоянното „затъване“.

Вечният и основен проблем се оказва липсата на паша за животните.  

„За да бъде месодайното животновъдство успешно, трябва да има пасища. Всички виждаме какво се случва и в млечното говедовъдство“, заяви Иван Димов, който отглежда в силистренското село Босна 200 крави от породите Абърдийн Ангус и Херефорд. Фермерът е категоричен, че проблемът с пасищата си стои в цялата страна. 

„Не е нормално реален, а не виртуален животновъд, да няма пасища, а други да ползват дивиденти от това. Проблемът си съществува, но никой нищо не прави в тази посока. Не може например общината да си отдава пасища на собствените си общински предприятия и това да е повсеместна практика“, възмущава се Иван Димов. 
Тежката ситуация в говедовъдството, било то месодайно или млечно, принуждава мнозина да продават животните си и да закриват фермите си.

„Аз успявам някак си с растениевъдството да закрепя и поддържам животните. Но има колеги, които изнемогват. В съседното село Искра например има фермер, който миналата седмица си продаде животните. Той няма земеделие, за да си произвежда фуражи и да губи малко. Той губи много!“, разказва още Димов.

Стопанинът пояснява, че на този етап самият той оцелява, защото има растениевъдно производство: „Така успяваме да направим загубите от животновъдството минимални. За друго не можем да говорим, за печалба изобщо не става дума“. 

Телетата се отглеждат с майките им, бозаят 6-7 месеца, а след това се реализират в кланица. Всеки се спасява поединично, няма цялостна стратегия за сектора, смята още фермерът. Сушата през тази стопанска година допълнително усложнява ситуацията. Според Иван Димов като цяло реколтата е слаба, но е една идея по-добра в сравнение с Добричка област.