Пандемията нанесе сериозен удар върху селския туризъм. Това накара мнозина да се замислят за начини за компенсиране на доходите. Оглеждайки се за възможности на съвременния пазар, попадаме на бизнеса със сушени плодове.

Втора част: 20 печеливши култури за малки ферми

Знаете ли, че в Германия за килограм био сушени плодове, отглеждани без химически препарати, се дават средно 40 евро? Това може да се окаже следващата ви добре премислена бизнес стъпка. Разбира се, трябва да предвидите разходи за сертификация и т.н.

В съвременния свят екологичната храна все повече излиза на преден план. От една страна ритъмът на живот ни тласка към веригите за бързо хранене, а от друга – все повече хора се замислят за здравето си. Сушените плодове са ефективно решение за всеки, който иска да се засити бързо и с полезна храна, пише Propozitsiya.com.

В момента три са държавите, които сериозно се занимават с износ на сушени плодове. Това са Молдова, Турция и Чили. Те се грижат и за задоволяване на потребностите на пазарите в Западна Европа. Турция от години отглежда чисти продукти, суши ги и ги доставя на Стария континент.

Според експерти има място за още играчи на този пазар. Самият процес на сушене представлява по своята същност обезводняване – тоест отделяне на влагата от плодовете.

Смята се, че най-екологичното сушене е в естествени условия - в южните страни с по-сух климат и голямо слънчево греене. Почти всеки фермер може да организира още това лято собствена сушилня на тавана на своята къща, смятат специалисти.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Култивираните дренки се оказват изненадващо добър бизнес

Как да си направим „ядлива“ гора?

Наши плодове и зеленчуци - на веганско изложение във Франция