Производителите на череши от Кюстендилско очакват богата реколта, която ще бъде пласирана и на по-висока цена, съобщава БНР. Проблеми обаче възникват с осигуряването на работници за бране на плодовете, заради противоепидемичните мерки, наложени във връзка с разпространението на коронавируса Ковид-19.

De minimis за череши: Отпускат 1 милион лева за реализация

Добра реколта от череши от плододаващите около 17 000 декара в региона очакват земеделските кооперации и производители от Кюстендилско, каза професор Димитър Домозетов - доскорошен шеф на Института по овощарство в града, а сега - частен производител. За пръв път от последните няколко години през април и в началото на май в Кюстендилско няма измръзване на овошките, допълва професорът.

"Имаме много добра реколта в Кюстендилско. Чувствително трябва да се промени нагоре цената", твърди той.

При въведените мерки и ограничения срещу разпространението на коронавируса обаче проблем ще е осигуряването на работна ръка и на берачи:

"Проблем ще е извозването на работниците. Автобуси няма да разрешат да пътуват, бусове трудно ще пътуват, или ако возят, ще возят по двама, трима леки коли ако са. Може би трябва да им препоръчаме да дойдат със собствените си коли и да им се заплаща това", пояснява Домозетов.

Пред подобен проблем са изправени производители на плодове и в други региони на страната. Общинският кризисен щаб в Бургас обсъжда как да бъде регулирано придвижването на сезонни работници и работата по прибиране на реколтата. Едно от предложенията е да бъдат организирани затворени лагери в самите стопанства, които работниците да не могат да напускат и да посещават околните населени места.