Тази година пред гръцкото производство на кайсии не се очертават проблеми. Метеорологичните условия обаче подсказват, че съвсем друга е ситуацията в Испания, Италия и Франция. Очаква се тазгодишното производство на кайсии в Гърция да се колебае спрямо нивата от миналата година, пише гръцкият сайт Agrotypos, позовавайки се на първите оценки на Medfel-Europech.

Черешите в Силистренско търпят големи поражения трета година

Известни щети от измръзване в Северна Гърция ще бъдат компенсирани от производството в нови овощни градини. В Южна Гърция пък се очаква прибирането на реколтата от ранните сортове да започне след средата на месец май, информират експертите.

Испания

В района на Мурсия, основния район за кайсии в страната, се очаква производството да намалее за втора поредна година поради лошия цъфтеж. Този проблем се дължи главно на високите температури, които бяха регистрирани през февруари – те варираха между 20 и 27 градуса.

Очаква се по-малко производство в района на Арагон. Поради измръзване ще има по-слаба реколта от ранните сортове. Сходна е ситуацията в Кастилия - Ла Манча. Там производството ще е по-високо спрямо година по-рано, но поради измръзване няма да достигне желаните обеми. Местните фермери очакват да имат проблеми с качеството на плодовете заради градушките, които паднаха в края на март и началото на април.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

В региона на Каталуния през последните пет години са засадени доста нови кайсиеви дръвчета, в резултат на което площите се разшириха до 18 590 декара. Като цяло обаче се очаква Испания да има по-слабо производство на кайсии тази година в сравнение с 2019 г.

Италия

Миналата година производството на кайсии в Италия се увеличи, но имаше проблеми с качеството поради градушки. През 2020 г. то бе отрицателно повлияно от студовете, които настъпиха в края на март и продължиха до началото на април. На кайсиевите дръвчета не се отрази добре и меката зима.

Искане за компенсация: До 40% върху стойността на суровините за преработка

След увеличаване на площите за отглеждане през предишните години, тази година има баланс между изкореняване на стари и засаждане на нови. Така за 2020 г. площите, засадени с кайсиеви дръвчета в Италия, възлизат на 210 000 декара.

Франция

Тази година производството на кайсии във Франция е силно повлияно от времето. Зимата бе мека, с високи температури над 25 градуса през декември, като топлото време се задържа и в началото на януари. В резултат на това в много производствени райони, особено в южната част, възникна проблем с цъфтежа. В началото на март последваха студове, като най-сериозно положението бе в северните райони на страната.

Очаква се производството на кайсии да бъде по-слабо на фона на големия потенциал на френската овощарска индустрия.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Овощари: Къде ще са пазарите за родната продукция?

Механизъм срещу кризата: Производители на плодове и зеленчуци се обединиха

Сняг по време на цъфтеж - какви ще са загубите?