Облагородено дряново дърво в двора на Марияна и Пламен Петрови от добруджанското село Плачи дол ражда огромни плодове. Едрите дренки се оказват много търсени.

Топ 15 нишови култури за износ

Старите хора разказват, че плодовете и всичко произведено от тях е лечебно, именно това определя интереса към тях, споделя Марияна Петрова. 

Стопанката допълва, че преди години до това дърво е засаден див дрян, за да може да се опрашват взаимно дръвчетата. „Не знам дали заради това или просто му дойде времето, но дрянът започна да ражда сега големи и едри плодове в големи количества”, разказва Марияна.  

„Този дрян е късен и започва да зрее сега, обичайно след 10 септември. Самите плодове са тръпчиви, сладко-кисели. От тях правим сок и сушени плодове. През миналата година събрахме около 5 кг дренки. Сега обаче вече има 25 кг”, не крие задоволството си стопанката.  

Дървото е в двора на семейната къща от няколко поколения, вече повече от половин век

„Едрите дренки „хващат око” и много се харесват. Но не е само това – и вкусът си заслужава”, категорична е Марияна Петрова. 

Оказва се, че дрянът е едно от най-древните плодни растения. Цени се заради лечебните свойства на плодовете, кората и листата. Има здрава и гъвкава дървесина.

В българските народни обичаи дрянът присъства като символ на здравина и устойчивост. Затова не е случаен фактът, че в дворовете на старите къщи са се отглеждали жилавите дръвчета с малките кисели плодчета.

Марияна Петрова споделя, че от дедите си имат „завещани” още два дряна, които са от друг сорт и с по-дребни дренки. 

Марияна и Пламен Петрови отглеждат био зеленчуци, подправки и билки в големия двор на старата семейна къща. Магданоз, копър, девисил, джоджен, босилек, мента, маточина, риган – това са само част от ароматните треви, които от години се произвеждат в градината на еко стопанството.

На дневен ред в момента е и тученицата, която освен за прясна консумация в салати, се използва и за приготвяне на песто, разказва Марияна.

„Отглеждаме всички зеленчуци, за които човек може да се сети. В момента започваме да изкарваме зеле, алабаш и цвекло. Особено алабашът е много търсен, тъй като е хрупкав и пресен. След около седмица ще бъде вече напълно готов”, разкрива част от асортимента на зеленчуковата градина младата жена.

В отговор на продължителните засушавания през последните години е прокарана система за капково напояване и кладенец – за обилна и свежа реколта.