Апетитът към фотоволтаици в земеделски площи изглежда продължава. Само в област Велико Търново от началото на 2023 г. има над 10 съобщенията за инвестиционни предложения за изграждането на фотоволтаични централи, сочи справка в регионалната екоинспекция.

ВСИЧКО ЗА КАМПАНИЯ 2023

Сред тях е проект „Изграждане на фотоволтаична електрическа централа с инсталираната пикова мощност 3345 kW“, в землището на село Арбанаси. Имотите, които ще бъдат заети за целта, представляват пасища с площ 33 914 кв. м и 4001 кв. м. "В имота са предвидени два терена за изграждане на трафопостове, които ще служат за свързване на електрическата централа с електроразпределителната мрежа", е записано в инвестиционното предложение.

Друго такова в областта ще постави панелите си в нива с площ 15 118 кв. м край село Долно Шивачево, община Златарица. „За постигане на общата инсталирана мощност от 1427,90 kWp ще бъдат монтирани 2180 броя фотоволтаични модула, генериращи постоянно напрежение. Всеки от модулите ще е с мощност 655 Wp”, предвижда проектът.

„Изграждане на фотоволтаична електроцентрала с инсталирана мощност от 2,5 MWр и полагане на кабелно трасе за присъединяване“ е инвестиционното предложение на дружество в община Павликени, което притежава своя земеделска територия от 28244 кв. м, с начин на трайно ползване „За електроенергийното производство”.

Подобни проекти могат да бъдат видени в съобщенията за процедури по ОВОС из цялата страна. Именно животновъди от Великотърновско се оплакаха пред Агри.БГ, че масово пасища се превръщат във фотоволтаични паркове. "В Сухиндол колегите там не можаха да дадат достатъчна гласност преди 2-3 години и около 2000 дка хвръкнаха", коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Проект за фотоволтаичен парк в общински пасища изплаши и животновъди в село Кортен, община Нова Загора, чието оплакване стигна до земеделското министерство, откъдето им отговориха, че казусът не е в компетенциите на ведомството.

В тематичната анкета на Агри.БГ „Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?” най-голям дял (34%) има позицията, че земеделската земя е само за земеделие и не трябва да се ползва за подобни проекти. 16% смятат, че това би съсипало земеделската земя, а 11% - че ще унищожи пасищата. Разбира се, има и мнения в противоположната посока. 13% от анкетираните например са убедени, че това е възможност за допълнителни доходи на земеделците.

Коментиращи темата пък акцентираха, че не е нужно двете дейности да се бият, като посочиха примери на Запад, където има инсталации с по-голяма височина и така в някои фотоволтаични паркове се извършва и паша.