Отскоро започна да се говори за това как пасища и мери се превръщат в терени за фотоволтаични паркове. Сезирана е Върховната административна прокуратура.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

"Пасищата винаги са били на дневен ред или поне от няколко години. Ако не за виртуални животни, сега новата мода е за фотоволтаични паркове. Там също ни трябва законодателен инструмент, който да ограничи безразборното използване на пасищата - да се вземат от животновъди и върху тях да се правят фотоволтаични паркове. В това няма никаква добавена стойност за населените места. Единствената добавена стойност е в джобовете на някои кметове.

Сезирали сме Върховна административна прокуратура. Извършва се проверка в момента относно това доколко се спазва закона като се изземват земи публична собственост и то със специална предназначеност за паша на животни, а на същите тези земи им бива сменяно предназначението като земи за производството на енергия", коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

По закон самото предназначение на пасищата и мерите не може да се сменя, освен в определени случаи и при определени условия. По думите на Караколев животновъди се канят на срещи с инвеститори и им се подсказва, че не е добре те да заявяват определени пасища. 

Подобна практика вече има в доста общини, а сигналите са от цялата страна.

"Във Великотърновска област имаше в Сухиндол доскоро. Но колегите там не можаха да дадат достатъчна гласност преди 2-3 години и около 2000 дка хвръкнаха", каза още той.

Ако и вие имате информация за подобни казуси относно промяна на пасище във фотоволтаичен парк, пишете ни в коментарите или на [email protected]