Предзимното засяване на моркови и магданоз ще ви осигури добиви много рано през пролетта. То се използва за ранна реколта от моркови, тъй като, поради неблагоприятни атмосферни условия, много често пролетното засаждане закъснява.

Основни стъпки при предзимното засяване на моркови и магданоз

  • - Изберете подходящо място, равно или с лек наклон .на юг, изчакайте подходящо време за работа на открито. Същността на работата е да се избегне опасността семената да поникнат, преди настъпването на пролетта.
  • - Засейте семената върху тирове, на редове с по 25 см разстояние помежду им.
  • - Очертайте редовете с дръжката на лопатата и пускайте семената по дъното на браздичката на дълбочина 2 - 3 см и гледайте да е равномерно, за да избегнете прореждането им на пролет. Важно е семената да са сухи, не рътени и некиснати във вода, иначе има опасност да замръзнат и да не поникнат.
  • - След това загладете повърхността на тировете, притъпчете с дъска, а ако има възможност засипете отгоре с 1-2 см добре угнил оборски тор.

 

Магданоз - засяване и грижи

Към края на декември, ако времето позволява, може да засеете магданоза.

Пуснете семената в земята, където те ще изчакат пролетта и тогава ще поникнат, като по този начин ще изпреварят семената, които бихте засели през пролетта. Магданоза засейте на редове през 15 см, на дълбочина 2-2,5 см, след което притъпчете повърхността и засипете с прегорял оборски тор.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кога и как се сеят морковите?

Магданоз - засяване и грижи

Моркови - изисквания към външните условия