Срокове за сеитба на моркови

За по-ранно полско производство сеитбата на  моркови започва от 20 февруари докъм 10 март, за средно ранно полско производство на моркови - през първата половина на април, и за късно производство - около средата на юни.

Морковите може да се сеят от февруари докъм средата на юни. По-късното садене на моркови дават по-ниски добиви, но по-качествени кореноплоди. За по-късните сеитби на морковите трябва да се осигури равномерна почвена влажност до поникването на семената, напр. чрез предсеитбена поливка. Удобството на по-ранното садене на моркови (през март) е в това, че семената на морковите поникват без допълнителни грижи за почвената влага и добивът е по-висок.

За получаване на по-ранни добиви морковите се засяват и предзимно през декември. Предзимно засетите семена поникват рано през пролетта и осигуряват с около 1 месец по-ранна продукция от ранните пролетни посеви.

Най-важното за производството на моркови

Сеитба на моркови

Върху подравнената повърхност на кавалите (тировете) се отварят две браздички, на разстояние около 20 см една от друга. Семената се сеят ръчно в браздичките, след което се заравят с греблото. Отгоре може да се разхвърли и пресят разложен оборски тор - мулчира се, за да се запази влагата. Притъпква се леко с дъска.

Засява се и разпръснато, ръчно, върху загладената повърхност на кавалите. Семената на морковите се зариват чрез често и плитко накопаване с мотиката или греблото. Мулчира се с разложен оборски тор и се притъпква.

Съвети за борба с вредителите по морковите

При редова сеитба на моркови на равна повърхност се сее на 4-редови ленти: 70 см между лентите и по 30 см между редовете в лентата.

Дълбочината на сеитбата на морковите е 2-3 см при сеитбена норма 60-80 гр. семена на 100 м2.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Болните моркови заразяват бързо здравите

Агротехника на морковите, магданоза и пащърнака

Моркови