Хрянът е многогодишно растение от семейство Кръстоцветни. Растението в наши дни се отглежда по целия свят. Достига 1,5 метра на височина и се отглежда главно заради големия си бял заострен корен.

Растението не измръзва през зимата. Размножава се чрез резници. Коренът на хряна е богат на фитонциди, вещества, които убиват бактериите. Цветът на корена е с жълтеникаво оцветена кора и бяло сочно месо с остър и лютив вкус.

За да го размножите през пролетта, вземете 25 см резници от страничните корени, или от тънките едногодишни коренища. Отгоре ги отрежете под наклон, а отдолу хоризонтално и ги сложете във влажен пясък до момента на засаждане.

Мястото за засаждане трябва да е добре разкопано и наторено, почвата трябва да е водопропусклива, с ниска подпочвена вода, добре е предните години в нея да е внасян оборски тор. Направете прави редове на разстояние 50 - 60 см един от друг. Добре е преди засяването да претриете резниците със зебло, за да отстраните страничните пъпки. Оставете само пъпките на върха и в основата на резницата. Засадете в реда на разстояние 30 - 35 см, като поставяте резниците под наклон от 45 градуса. Горният им край покрийте с 3 -5 см почва.

Добре е в началото на август да отгрибете част от пръстта и да почистите леко страничните пъпки по коренищата, за да не се деформират и пак да ги зариете с пръст.
При засаждане на резници, дълги 20-25 см, реколта от хрян се получава още през първата година след засаждането, когато са засадени по-къси и малки резници, реколтата става на втората година. През октомври коренищата се прибират, а може и по-късно, ако няма големи студове.

Корените се използват в прясно състояние, защото при сушене губят голяма част от вкусово-лечебните си свойства, за да ги запазите в прясно състояние ги поставете в пясък. По този начин издържат до няколко месеца. Могат да се съхраняват и в стъклени бурканчета под формата на каша, залети със смес от винен оцет, сол, малко мед и олио. Като храна и подправка корените на хряна се добиват главно от 2-3–годишни растения, защото те са с най-силен специфичен аромат и лют вкус.

Доказано, че свежите корени на хряна понижават нивото на глюкозата в кръвта и подобряват протичането на диабета. Наличието на антибиотика арморацин придава противомикробно действие на корените. Използва се при безапетитие, недостатъчност на жлъчната секреция, ревматизъм, оточни състояния, диабет, възпалителни процеси, като подправка. Консумират се настъргани корени, подправени с оцет - за лечение на безапетитието, в смес с кисело мляко 1:10 - при захарна болест, или с пчелен мед в съотношение 1:1 - за стимулиране на храносмилането, по 1 супена лъжица преди ядене, 3 пъти дневно.