В зависимост от заболяването на зайците и времето на откриването му могат да се вземат едни или други мерки за лечението. Зайци, болни от заразни болести, е най-добре да се унищожават, а не да се лекуват. Паразитните и незаразните заболявания трябва да се лекуват, когато са в лека форма.

Зайцевъдите трябва да познават симптомите на по-честите заболявания при зайците, за да вземат веднага мерки и да потърсят помощта па ветеринарния лекар. Необходимо е ежедневно наблюдение на всеки заек, за да се открие навреме всяко отклонение от нормалното състояние.

Здравето на зайците се проявява преди всичко в активността и подвижността им, в блясъка на очите и космената покривка, която е прилепнала плътно до тялото. Здравите зайци имат добър апетит. Нормалната температура на зайците е от 38,8 до 39,4°С. Дишанията са 50-60 в минута, а пулсът е 140-150 удара в минута.

При заболяване заекът е омърлушен, стои в някои от ъглите на клетката, не яде и очите му са без блясък. Често космената покривка е настръхнала без блясък.

Симптоми за отделните групи заболявания при зайците

Заразните заболявания при зайците

При заразните заболявания при зайците някои от промените в поведението могат да бъдат такива: унилост, сънливо състояние, липса на апетит, отоци около ануса, отичане на главата, кървави течения от носа, треперене на отделни мускулни групи или на цялото тяло, слуз и кръв във фекалиите, аборти, силна жажда и т.н. При зайкините млечната жлеза е болезнена и твърда, не допускат зайчетата си да бозаят и др.

Ако заекът има признаци на заразна болест, трябва да се отнесе в карантинното помещение и клетката да се дезинфекцира. Необходима е намесата и на ветеринарния лекар.

Паразитните болести при зайците

При паразитните болести при зайците, промените в поведението могат да бъдат следните: непрекъснато чесане, опадане на косъма, тръскане на главата, увисване на ушите, безпокойство, скърцане със зъби и т.н.

Незаразни болести при зайците

При незаразни болести при зайците се наблюдават следните признаци: схванати движения, изкривяване на краката, фрактури, некоординирани движения, увеличен корем, хлътване на очите, воднисти фекалии, общо изоставане в развитието на зайците и др.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сменяне на космената покривка при зайците

Грижи за зайчилото

Виенски син заек

Хигиена на водата за пиене на зайците