Кога и как се извършва смяната на космената покривка?

 

Смяната на космената покривка при зайците се характеризира със строго определена закономерност. Смяната трябва да се познава, защото има голямо значение за практиката. Наблюдава се сезонно и възрастово линеене (сменяне на космената покривка). При възрастните зайци линеенето започва през пролетта (март и април) и есента (септември и октомври) и продължава 1,5-2 месеца. Най-напред започва линеенето от шията и в основата на опашката, а след това по гърба, корема, страните и бутовете. При зайците с оцветена космена покривка линеещите участъци се откриват по наличието на тъмни петна по кожата, а при белите зайци - по отделящите се стари влакна и наличието на нови. Най-ценни са кожите през периода ноември-февруари, когато космената покривка е най-гъста и с блясък.

Как се извършва смяната на космената покривка при младите зайци?

При възрастните и младите зайци се наблюдават известни различия относно смяната на космената покривка. От особено значение е познаването на т. нар. възрастово (ювенилно) линеене, което протича на отделни участъци и симетрично. Смяната на космената покривка при младите зайци зависи от възрастта, а не от годишния сезон. Новородените зайчета имат къса космена покривка и изглеждат като голи. За един месец космената покривка достига дължина 2-2,5 см и започва първото линеене, което продължава до 4-тия месец. След това започва второто линеене, което завършва, когато зайците навършват 7-месечна възраст. Кожите, получени при първото линеене, поради рядката си космена покривка не са качествени.

Втората смяна на космената покривка протича в 7 фази. Обикновено през този период в практиката се колят най-голям брой зайчета и това налага добре да се познават измененията, които настъпват в космената покривка, с цел да се получат най-доброкачествени кожи.

През първата фаза се сменят влакната на задната част на заека, около основата на опашката и долната част на шията. Кожите през тази фаза са първо качество.

През втората фаза линеенето обхваща шията, лопатката, корема, кръстеца и бедрата. Продължителността й е 10 дни. Кожите са второ качество.

През третата фаза се сменят влакната на гърба, предната част на тялото и страните. Продължава около 10 дни. Кожите са трето качество.

През четвъртата фаза линеенето започва от гърба и се спуска надолу, а от корема се издига нагоре. Продължителността на фазата е 10 дни. Кожите са най-некачествени и затова се бракуват.

През петата фаза смяната на влакната започна от гърба и се слива с подрастващата космена покривка на корема. Получените кожи са трето качество.

През шестата фаза ивиците, които се наблюдават по страните, намаляват, превръщат се в петна и изчезват. Тази фаза продължава около 10 дни. Получените кожи са трето качество.

През седмата фаза линеенето е почти завършено. То протича за 15 дни. Кожите, получени през тази фаза, са първо качество.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Грижи за зайчилото

Хигиена на водата за пиене на зайците

Бонитиране на зайци

Манипулация със зайците - какво трябва да знаем?