Ровникът да бъде със северно изложение
Моркови, ряпа и пащърнак ще се запазят здрави дълго под земята

Ровниците задължително се правят по посока север - юг. Между надлъжните им страни се оставя свободно място около 3 м, от него се взема пръст за покриване на кореноплодите, в средата се изкопава отводнителна канавка. Между късите страни на ровниците се оставя 2 м свободно пространство.От там се изкопава пръст, която се насипва върху челата на зеленчуците. Дъното
на ровника предназначен за моркови, се застила с 5 - 6 см пласт умерено влажен чист пясък. Нареждат се няколко реда кореноплоди, от външната страна се слагат с челата навън, а отвътре се нараждат свободно. Отгоре се насипва 3 - 4 см пясък, отново се редят моркови и т.н. Образува се фигура, която нагоре се стеснява и при височина 50 - 60 см има вид на пирамида. Покрива се с 10 см почва, ако се застуди се слага 10 - 15 см слама, при голям студ се изсипва още 20 - 25 см почва. В средата на ровника под ъгъл 45 градуса се поставя улей за термометър. За да останат в добро състояние кореноплодите, температурата в ровника трябва да е 0 - 1 градуса, влажността на въздуха 90 - 95%. Много е важно да се следи температурният
режим, ако термометърът покаже 5 - 6 градуса, значи е започнало загниване и повредените зеленчуци задължително трябва да се отстранят, за да не заразят здравите. По този начин кореноплодите се съхраняват от края на октомври до средата или края на март. Съхранение в изба. Нареждане на пирамиди. От външната страна кореноплодите се нареждат с челата навън. Върху всеки ред се насипва пясък или умерено влажна песъчлива почва. Под най-долния и върху най-горния ред се слага пясъчен слой от 5 - 6 см.При съхраняването е необходимо избите да бъдат хладни, но без замръзване с висока въздушна влажност.

Внимателно избирайте кога да берете ябълките и крушите
Ябълките вече зреят, първи са Златна пармена, Джонатан, после е Червената превъзходна, а накрая Златната превъзходна. Берат се и есенните круши – Боскова масловка, Добра Луиза, а след тях са Харденпонтова масловка, Пас Красан, Попска...

Просушете чесъна преди съхранение. Отделяйте болните растения
Както на полето, така и при съхраняване на зрелия чесън често се наблюдават специфични повреди, които го правят негоден както за консумация, така и за посадъчен материал. Заболяването е известно като сиво гниене...

Как да съхраним ябълките свежи за по-дълго време?
При съхранение на плодове в полиетиленови опаковки се намалява транспирацията и съдържанието на кислород, увеличават се относителната влажност...

Как да се предпазят от вредители зърнените запаси?
По време на съхраняването зърнените запаси и продуктите от тяхната преработка се нападат от различни видове неприятели- насекоми /гъгрици, зърнояди, молци/, гризачи и птици....