В случаите когато количеството на меда в гнездата през пролетта и есента е по-малко хранителните запаси се попълват със захарен сироп. Постъпва се по следния начин:

- Подхранване на пчелните семейства с гъст захарен сироп (1,5 кг - 2 кг захар с 1 л вода) за дозапасяване в големи количества за кратко време. Към всеки 1 л охладен сироп се добавя 3г (1/2 чаена лъжичка ) обикновен оцет.

- Подхранване с инвентиран захарен сироп. Той се подготвя в емайлиран или хромиран съд, като се смесват за 100 литра: 8 кг течен нектарен мед с 20 л дъждовна или дестилирана вода за разтваряне. На два пъти през един ден се добавят по 36 кг захар. Така приготвеният разтвор се разбърква 2-3 пъти дневно, като се съхранява при температура 36-40 градуса. След 7-8 дни сиропът е готов. Подава се в големи количества за кратко време.
През пролетта и края на лятото концентрацията на захарния сироп трябва да бъде1:1.

Това подхранване продължава до попълване на хранителните запаси в определените количества. През пролетта във всяко семейство трябва да има поне 5-6 кг мед, а през есента 15-20 кг.

Приготвянето на захарния сироп се извършва по следния начин: водата се загрява до завиране и след това се отстранява от нагревателния уред. Тогава се добавя захарта и се разбърква до разтваряне. Охлажда се до 28-30 градуса и може да се налее в хранилките или направо в питите.