Най-подходяща е интегрираната борба с плевелите. При засадени през есента ягодови насаждения, борбата с плевелите започва напролет с две механизирани междуредови обработки. В периода преди началото на активна вегетация както в младите, засадени наесен, така и в плододаващите ягодови насаждения, според конкретния случай може да се използва някой от следните почвени хербициди:
При прогнозиране на заплевеляване с едногодишни широколистни плевели - вензар 80 ВП (акт. в-во ленацил)
При очаквано смесено заплевеляване от едногодишни житни и широколистни - дуал голд 960 ЕК р (акт. в-во метолахло), девринол 4 Ф (напропамид) или стомп 33 ЕК (пендиметалин). За по-добър ефект може да се приложи и вензар 80 ВП, смесен с някой от горепосочените хербициди за разширяване спектъра на тяхното действие по отношение на плевелите от сем. Кръстоцветни, Сложноцветни и Картофови.
При пролетно засаждане на ягоди предпосадъчните обработки може да се съчетаят с инкорпориране на агрифлан 24 ЕК за борба срещу едногодишни житни и някои широколистни плевели. Засаждането на ягодите може да стане най-рано 7-10 дни след третирането.
При заплевеляване на ягодите с паламида, млечок, лайка, лепка, подрумче и др. много добър ефектсе получава от хербицида лонтрел 300 ЕК с акт. в-во клопиралид. Срещу всички житни плевели през вегетацията на ягодите могат да се използват фузилад супер, ажил 100 ЕК, галант супер, селект 240 ЕК и другите балурициди. При вторично заплевеляване след беритбата на плодовете и в активна вегетация на плевелите се препоръчва употреба на тоталния контактен хербицид баста 20 СЛ с акт. в-во глюфозинат. Той унищожава надземната маса на ягодите, многогодишните плевели и всички едногодишни видове. Много скоро след третирането ягодите подновяват своето развитие от спящите пъпки. След беритбата на ягодите се извършва обработка на междуредията с култиватор, за да се разрохка почвата и да се унищожи подраста от многогодищни плевели. В ягодопроизводството с успех се прилага и отглеждане на културата с мулчиране на лехите с черен полиетилен. Тази технология има редица предимства:- по-ранно узряване, по-здрави и пo-чисти плодове и др. Черният полиетилен ограничава достъпа на светлина до поникващите плевели, с което се намалява тяхното вредно влияние. Важно е да се вземат предварителни мерки за ограничаване на заплевеляването в отворите на полиетилена, където се засаждат ягодовите растения и в ивиците между полиетиленовите ленти. Ето защо преди застилане на полиетилена се препоръчва третиране с агрифлан 24 ЕК.