Мушмулата расте като храст или ниско дърво, което достига височина от 3 до 5 м. Образува плитка коренова система. Плодните пъпки са смесени, развиват първо къс летораст с листа и с цвят на върха. Мушмулата встъпва в плододаване на 3-ата или 4-ата година. Плододаването продължава до 25 - 30 години, а дървото живее до 35 години. Възрастните дървета дават 40 - 50 кг, а понякога и повече плодове. По големина и форма на плодовете мушмулите се делят на следните групи:

- Обикновени, те са силно растящи и много родовити, имат средно едри плодове.

- Едроплодни мушмули, силно растящи и родовити, с едри, сплеснати плодове. Чашечната ямичка е дълбока, а чашелистчетата са големи.
- Холандски мушмули, едри и най-родовити.

Мушмулите се берат след една или две слани. Мушмулата изисква умерен климат, вирее до 1100 м над морското равнище, предпочита по-хладни места с умерена температура и влага.

Мушмулата понася обикновените застудявания през зимата при нашите климатични условия (- 20 градуса), а дърветата загиват при температура под -27 градуса. Пролетните мразове не повреждат цветовете, понеже те цъфтят късно. Понася засенчване и може да се засажда като междинна култура във високостъблените любителски градини.

Мушмулата вирее почти на всички почви, с изключение на много бедните и сухите или пък с излишък на влага. Предпочита богати и варови почви. Засаждането е също като при другите овощни видове. Разстоянието на засаждане е 3х4 метра. Формира се като свободно растяща или подобрена етажна корона, с височина на стъблото 50-60 см. При отглеждането на мушмулата на дюлова подложка трябва да се извършат няколко поливки през годината. Наторяването влияе добре върху добивите,едрината на плодовете и развитието на дръвчетата.

През първите 2-3 години не се извършват резитби, но при встъпването и в пълно плододаване някой клони застаряват и е необходима резитба за просветляване.

Болести са загиването на завръзите, а неприятели - бяла овощна пеперуда и листни въшки.

Мушмулите са богати на скорбяла, фибри, пектин и органични киселини. Съдържат голямо количество витамини – А, С и от групата В, минерали – калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий. Мушмулите се консумират пресни или се използват за приготвяне на мармалади, мусове или желе.