При по-силно измръзване на лозята – особено над 85 % измръзнали зимни очи, е наложително изрязване на всички едногодишни пръчки на около 3 см. от основата, както и стимулиращо покарването на лакомци от ъгловите очи и спящите пъпки по кордоните и рамената. Най-подходящите от тях се запазват за възтановяване на формировката на лозите, а останалите се филизят. При високо родовитите сортове с добра възтановителна способност /Памид, Гъмза, Димят и др./ е възможно литорастите, покарали от ъгловите очи, да образуват и гродове.
Когато температурите са екстремно ниски /под минус 28 градуса С/ е възможно цялостно измръзване и загиване на надземните части. В този случай е необходимо заедно с едногодишните пръчки да се изрежат кордоните с рамената и да се изчака напъпването, като се запазват стъблата. Когато основната част на стъблото е била покрита със сняг или почвата й не е измръзнала, от нея може да се покарат лакомци, от които чрез филизане, се оставят два по-силни и с добро разположение, а измръзналите стъбла се използват като подпори. При условие, че не се развиват лакомци, се извършва присаждане на разцеп. Тъй като подземното стъбло и корените на лозата остават живи поне 3-4 години след загиването на надземните органи, присаждането на разцеп може да стане на втората или третата година след измръзването.
Възтановяването на загиналите лози може де се постигне като се използват леторасти, покарали от подземното стъбло. Когато лозата е на собствен корен /неприсадена/ възтановяването на формировката става за около три години. При присадените растения се извършва присаждане на зелено върху покаралите от подложката издънки.
Силно измръзналите лози се изрязват на 3 см от основата
При по-силно измръзване на лозята – особено над 85 % измръзнали зимни очи, е наложително изрязване на всички едногодишни пръчки на около 3 см. от основата...

Време и техника на резитба на лозата
Установено е, че времето на резитбата на лозите оказва влияние върху силата и плододаването. С ранната есенна резитба лозата се лишава предивременно от листната си маса.

Формировка кордон Роая
Формировката кордон Роая изисква обезателно телена конструкция. Върху първия тел, който е по-дебел се прикрепва хоризонталният кордон, а леторастите се привързват към втория и третия тел.

Как се произвеждат стафиди?
Технология за производство на стафиди Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В стафидите сe съдържат от 65 до 77% захари, представени главно от глюкоза (30-48) и фруктоза (30-40%).

На какви разстояния се засаждат на лозите?
За лозята за лично ползване и за любителските насаждения решаващо значение при определяне на разстоянията имат формировката, на която ще се отглеждат лозите, и сортът.

Засаждане на лозите
Засаждането на лозите се извършва през есента или през пролетта. Времето за есенното засаждане е ограничено поради късното изваждане на лозите от вкоренилището (обикновено в средата на ноември), след което настъпват неблагоприятни условия - валежи и ниски температури.

Мелиоративни работи преди засаждането на лозите
На мястото предназначено за засаждане на лозе, понякога се налага да бъдат извършени някои подобрителни работи, като подравняване, изкореняване на дървета, унищожаване на плевели и др.