Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви в понеделник, че е загрижен, че на 17 юли Русия ще се откаже от сделка, позволяваща безопасен военновременен износ на зърно и торове от три украински черноморски пристанища.

Москва заплашва да се оттегли от сделката, известна като Черноморската зърнена инициатива, ако пречките пред нейните собствени доставки на зърно и торове не бъдат премахнати. Осигуряването на коридора беше постигнато миналия юли с посредничеството на ООН и Турция.

"Загрижен съм и работим усилено, за да сме сигурни, че ще бъде възможно да поддържаме черноморската инициатива и в същото време да можем да продължим работата си за улесняване на руския износ", каза Гутериш.

За да убеди Русия да се съгласи на черноморската зърнена сделка, ООН подписа меморандум с Москва, с който се ангажира да помогне на Русия със собствения й износ на храни и торове.

Въпреки че руският износ на храни и торове не е обект на западните санкции, наложени след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., Москва твърди, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките представляват бариера пред доставките.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин каза в събота, че Русия "не може да бъде удовлетворена от това как се изпълнява този меморандум", съобщи агенция ТАСС, цитирана от Дневник. 

Сред условията на изисквания Русия е възобновяването на нейния износ на амоняк чрез тръбопровод до украинското пристанище Южни и повторното свързване на руската земеделска банка (Rosselkhozbank) към международната платежна система SWIFT. Банката беше изключена като част от санкциите заради войната в Украйна.
Кремъл заяви, че повредeната тръба за амоняк усложнява продължаването на зърнената сделка

Миналата седмица тръбопроводът, по който амоняк не тече от началото на войната, беше повреден при обстрел на територия, която е под украински контрол. Двете страни взаимно се обвиняват за пораженията, като според Москва ще са необходими 1-3 месеца за отстраняването им.

Последното продължаване на споразумението за зърнения коридор през Черно море изтича на 17 юли.