Колегите са в минорно настроение, едно равнодушие е обхванало бранша”, споделя пред Агри.БГ в първите дни на 2024 г. председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов.

Собственици на земи: Нужни са механизми за улеснено прекратяване на дългосрочни договори при некоректни ползватели

Годината стартира без особено движение на цените по зърнените борси. Не се отчита особен интерес и динамика, а по-скоро състояние на изчакване. Надеждите в сектора са, че цените през 2024 г. ще прекъснат двугодишния период на непредвидимост и загуби.

Важното е да няма големи спадове и пикове, а някакво нормализиране и стабилност на цените. Видя се, че минахме през много високи цени, но и сериозни ценови сривове. Това не е добре за бизнеса, няма прогнозируемост, ние не сме играчи на покер.

Ситуации, в които един е спечелил, но друг е загубил много, създават лошо настроение в сектора. Нямаше да е така, ако годината беше нормална, с 10-15 процентово движение на цените, вместо това имахме цени от 700 до 300 лв./тон”, обяснява браншовият представител.

По думите му засега цените на торовете запазват някакво ниво – малко над 600 лв./тон са нитратните. Все пак имаше период преди Нова година, когато бяха и по-евтини. Първите неизвестни за 2024 г. обаче са свързани с природата. При липсата на снежна покривка, минусови температури могат да компрометират реколтата от есенници още на този етап.

Илия Проданов: Надявам се, че годината от агрономическа гледна точка ще бъде добра, а цените да бъдат разумни

Стопанствата имат нужда от възстановяване, инвестициите не чакат. Държавата също има нужда от инвестициите ни, това е двигател на икономиката. Надявам се да върнем нормалния ритъм на земеделието. Земеделците все пак са оптимисти в същността си”, казва още председателят на НАЗ