Украйна може да загуби няколко милиона тона реколта поради наводненията, причинени от разрушаването на язовир "Нова Каховка". В същото време приливната вълна е принудила руските войски да се отстъпят от позициите си в района на Херсон, каза военен говорител, цитиран от БНР. 

Десетки хиляди хектари земеделска земя в Южна Украйна са под вода, а възстановяването на почвата ще отнеме много време и средства, твърди украинското земеделско министерство.

Зеленчуците, плодовете, зърнените и маслодайните семена са основните продукти, които се отглеждат на засегнатата земя. Украйна е световен основен производител и износител на зърно и маслодайни семена.

Наводненията, причинени от разрушаването на язовир "Нова Каховка", са принудили руските войски в Херсонска област да се оттеглят на разстояния от пет до 15 километра, каза Наталия Хуменюк, говорител на южното командване на Украйна.

Москва упреква Киев, че украинската армия обстрелва руските спасителни екипи в окупираната част на Херсонска област. А украинският президент Володимир Зеленски, който посети пострадалия регион, обвини международните организации ООН и Червения кръст, че не са изпратили спасителни екипи.

Кремъл заяви в четвъртък, че експлозията, която повреди тръбопровода, използван за транспортиране на амонячен тор от Русия през Украйна, ще има отрицателно въздействие върху черноморския зърнен коридор, съобщи Ройтерс.

Москва поставя като условие възобновяването на износа на амоняк (ключова съставка за производството на торове), спрян в началото на войната, за продължаване на сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Последното удължаване на споразумението изтича на 17 юли.

Тръбопроводът "Толиати - Одеса", който някога пренасяше до 2.5 милиона тона амоняк годишно от Толиати в западна Русия до украинското пристанище Южни (Пивденный) на Черно море, беше повреден при обстрел в началото на седмицата.