Животновъди и оранжерийни производители обявиха, че се готвят за нов протест в четвъртък - 30 ноември, пред Министерството на земеделието.

 Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024


Организатори на протеста са същите 5 организации - Обединени български животновъди, Национален съюз на говедовъдите в България, Институт на жените фермери, Асоциация на биволовъдите в България и Национална асоциация на оранжерийните производители. Те проведоха вече един подобен протест през миналата седмица

Плановете им за протеста на 30 ноември включват намерението да стигнат до Министерския съвет и Народното събрание. 

Отново ще покажем, че съществуваме, че работим и произвеждаме. Всички трябва да знаят, че не искаме нашите ферми да опустеят и от тях да остане само един катинар. Искаме да дадем нов старт на нашето животновъдство, да работим във фермите и произвеждаме мляко и месо, да работим в оранжериите и да произвеждаме от прочутите български зеленчуци“, казват организаторите, които миналата седмица участваха и в заседанието на Комисията по земеделие в Народното събрание и срещнаха отпора на депутатите за част от исканията си. Самото заседание пък се превърна във фарс и бе съпътствано с обиди. 

А те са:  
•    Да се заложи в бюджета за 2024 г. държавна помощи за компенсиране последиците от войната в Украйна и необходимите средства по De minimis;
•    Да се увеличат ставките за обвързаното подпомагане на миналогодишното ниво;
•    Възстановяване ставките на преходната помощ на миналогодишното ниво;
•    На фермерите, които не са получили средствата за компенсации за последиците от войната в Украйна, за миналите траншове, да им бъдат изплатени.

 

Редица организации пък се разграничиха от протеста, като заявиха, че част от исканията са неоснователни.