Меморандумът, подписан между инициативния комитет за общонационалния земеделски протест и правителството се изпълнява стъпка по стъпка. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

Това е категоричното становище на Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ 2010. Той е един от представителите на земеделския бранш, който през септември подписа документа в сградата на Министерски съвет. 

Филев припомни, че в определените срокове вече са изплатени договорените средствата по държавната помощ за компенсиране на 100% пропаднали площи и т.нар. украинска помощ. 

От 20 ноември до 1 декември 2023г тече прием на заявления по помощта de minimis за 2023 година с бюджет от 47,5 млн. лева, които са осигурени чрез допълнителни средства от хазната. 

„В работна среща с представителите на секторите "Животновъдство" и "Растениевъдство", която се проведе по инициатива на Министерство на земеделието и храните, съвместно се изготви методика за разпределяне на средствата, за което се подписа протокол от участниците“, каза Филев за Агри.БГ. Той е убеден, че има още какво да се желае по изпълнение на всички точки от меморандума, но това трябва да се дебатира в диалогична и конструктивна среда, а обратното е вредно и неефективно. 

„От името на всички 8 295 законно регистрирани земеделски стопани, отглеждащи тютюн в България мога да заявя, че комуникацията на бранша с министерство на земеделието и храните, в лицето на министър Кирил Вътев и неговият екип е на необходимото ниво. На база дотук изброените факти смятам, че исканата оставка на министъра от протестиращите колеги, земеделски производители е неоснователна“, коментира още председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, който преди три седмици оглави и Европейската асоциация на тютюнопроизводителите UNITAB.