Ще се окаже, че положението на производителите в съседна Гърция не е чак толкова розово, колкото си мислим. Преди дни Асоциацията на гръцките животновъди излезе с писмо към правителството, апелирайки за незабавна намеса, информира Argonafplia.gr.

Важното - слушайте в AgriПодкаст

Проблемите не са от вчера, но напоследък отчаянието взема превес. Сред тях се нареждат нарастващите производствени разходи, данъчните ставки, стагнацията на цените на млякото и месото, липсата на ликвидност и рязкото покачване на цените на фуражите.

От асоциация определят икономическата ситуация като „задушаваща“ и излагат своите конкретни искания:

•    Намаляване на ДДС върху фуражите за животни с 13%. В момента този процент е 6%;
•    Мерки за намаляване на високите енергийни разходи (петрол, електричество);
•    Премахване на данъчното облагане на производствените недвижими имоти (обори, складове и други);
•    Субсидиите от новата ОСП след 2023 г. да бъдат насочени към тези, които произвеждат;
•    Пряка финансова подкрепа под формата на de minimis или извънредна помощ във връзка с COVID-19.

Междувременно на 19 юли Федерацията на земеделските асоциации на регион Пелопонес събира своите членове на протест в Триполи. Един от основни проблеми е сушата, съчетана с липсата на напоителна инфраструктура, която допълнително затруднява малките и средни производители. 

Отделно много животновъди, които не могат да хранят животните адекватно поради високата цена на фуража, в допълнение към ефектите на болестта син език в много райони, са изключени от компенсаторни надбавки, тъй като не са успели да наваксат производството на мляко, пише Аrgolikeseidhseis.gr.

Сред техните искания са: намаляване на производствените разходи и на косвените данъци; безмитни горива за фермерите; евтина селскостопанска електроенергия; отмяна на ДДС върху селскостопански лекарства и доставки; незабавно изплащане на обезщетение за забавяне на щети по дървета, лозя, зеленчуци заради времето; отчитане на щети и обезщетения поради жегата в края на юни и др.