Въпреки че тревите през лятото на 2021 г. избуяха повече от миналата година, която беше сушава в Северозапада, през тази сеното излиза по-скъпо. Малките бали ливадна трева струват най-малко 2,50-3 лв. Миналата година те се предлагаха между 2 и 2,50 лв.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

„Като тръгнах да търся, ме хвана яд. Години наред купувам от едно и също място и миналата година ми се оплакваха, че няма трева заради сушата. Въпреки това ми продадоха балите на цените, на които по принцип купувам. Мислех, че ще е поне същата като тази година - имаше много дъждове и тревата избуя много. Да, но ми поискаха по-висока цена. Помислих си, че просто са решили този път да спечелят повече от мен и си тръгнах без да купя“, разказва Димитър Димитров, който има своя малка ферма и отглежда овце, за чието изхранване през зимата е длъжен да се подготви.

Продължил упорито да търси тук и там и установил, че тази година в региона цената почти навсякъде е такава. Балите с люцерна струват между 4,50 и дори 6 лв., а не 4-5 лв., както било миналата година. Даже сламата, която преди купувал за левче балата, сега стигала до 3 лв.

„На свободния пазар в момента цената на царевицата е 35 ст./кг. Като гледам как се засуши, кой знае дали ще има добра реколта и ще паднат ли въобще цените. Гледах вчера ечемик и жито на същата цена на дребно, въпреки че жътвата почти приключва в нашия район и то с много по-добри добиви от миналата година. Затова мисля, че ще се наложи да се подготвя за повече разходи за зимното изхранване на животните“, обяснява Димитър.

Освен разходите за закупуване на храната стопаните трябва да предвидят и средства за транспорт, които в този регион вървят между 0.50 до 1 лв./км. Затова повечето от тях предпочитат къси дестинации, за да не оскъпяват допълнително зимното изхранване на животните.