Цялата идея, около която се обединихме, е, че не търсим само de minimis, а адекватно заплащане за продукцията си – за млякото и месото, за овцете и кравите. Това сподели за Агри.БГ животновъдът Стоян Чуканов, който заедно със свои колеги разговаря със земеделския министър Иван Иванов и ресорния зам.-министър Стефан Бурджев. 

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

На срещата са присъствали още Танчо Колев, Недко Желев, Николай Къчев, Пламен Лазаров и Георги Андонов. Повод за нея стана прякото включване на животновъдите по време на телевизионно интервю на земеделския министър.

„Това е началото на диалога. Имаме дълъг път да извървим. Разбрахме се до понеделник-вторник да изпратим своите предложения директно на министъра, който се ангажира да ги погледне в детайл“, обясни Чуканов.

А темите, които вълнуват стопаните, и проблемите, които затрудняват тяхната работа, никак не са малко – разпределяне на пасища, ветеринарномедицинска дейност, държавна профилактична програма, организация на клане и изкупуване, предлагане във веригите. По време на срещата всички те са били засегнати, но няма как в рамките на час да бъдат обсъдени подробно.

Има много детайли и по хранителната верига, които не зависят само от Министерството на земеделието. Танчо Колев дава за пример, че едно кисело мляко от 400 мл е вече 1,50 лв., а се прави от половин литър мляко, който се изкупува за 0,70 лв. При кого отива големият пай, се питат всички. Не и при стопаните.

„Министърът търси комуникация с реалните животновъди. Много хора се срещат с него, казват „ние“, но говорят за „аз“. Ние не бяхме там, за да обсъждаме персонални болежки, а за да потърсим решения на натрупани с годините проблеми в сектора“, каза за финал Стоян Чуканов.

Малко по-късно министър Иванов се срещна и с представители на Българска асоциация на млекопреработвателите. Тогава стана ясно, че до 2-3 седмици се предвижда да започне работа по Закон за браншовите организации. Целта е до есента да има проект на закон, който да бъде внесен в Народното събрание за разглеждане.  

Тема на разговорите с млекопреработвателите беше и намаляването на ДДС за храни и млечни продукти. Бе обсъдена и възможността да заработи Съвет за млякото и животновъдството, което би допринесло за разширяване на дебата и обединяване на повече гледни точки в рамките на една група.