Българското животновъдство е в колапс. Има нужда от кислородна маска сега, а не да я чакаме – с тези думи животновъдът Стоян Чуканов и негови колеги от Южна България се обърнаха директно към земеделския министър Иван Иванов, който бе на гости на Нова тв.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Преди седмица 11 животновъдни организации изпратиха декларация до премиера и ресорния министър с конкретни искания, сред които по-голяма помощ по de minimis, както и максимално бързо изплащане на Ковид мярката и то с много по-високи лимити.

„Срещи тип презентации, за да ни покажат какво са решили, без да искат нашето мнение, за нас не са диалог. Браншът иска диалог с Министерството, за да можем да обсъдим всички спешни проблеми. Вижте с какво темпо се ликвидират животните от водещи елитни ферми“, акцентира председателят на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) Стоян Чуканов.

По думите на Танчо Колев – председател на Националното сдружение на месо- и млекопроизводителите, фалит на фермите се очакваше още от миналата година. В момента такъв обаче тече с пълна сила – той даде за пример поредната пратка от 2000 месодайни крави от Ямболско за Румъния.

„Заради липсата на диалог ферми фалират всеки ден. Защо земеделските производители физически лица не могат да ползват преотстъпен данък, а всички фирми ЕООД и ООД имат право? Трябва да се изготви и Закон за фалит на физическите лица, защото ние не можем да обявим фалит“, категоричен е Колев. 

На фона на критично високите разходи за фуражи, ток, торове, се очаква вдигане на осигурителния праг и законодателни промени, които вместо да борят грешките при заявяване на недопустими площи, ще се окажат поредната тежест за стопаните.

„Залагаме бомби занапред. В момента се подготвят промени в ключови нормативни актове, които ще засегнат масово животновъдите и никой не ни пита за нашето мнение. А експертите, на чието мнение се осланя ръководството, много често имат недекларирани интереси в областта на земеделието. Тоест това са неща, за които трябва да чуят нас, реалните животновъди“, заключи Стоян Чуканов.