До 30 август животновъдите трябва да подадат в Държавен фонд "Земеделие" становищата, които получават от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), свързани с мярката за хуманното отношение към животните.

Вижт още: Най-голям проблем е съсипването на почвата


За участието си в мярката, стопаните са подали заявление в Кампания 2023, която завърши на 21 юли. За да се потвърди обаче включването им, е необходимо да получат от регионалните дирекции на БАБХ становище, да го сканира и  да се прикачи - отново електронно, към документите в ИСУН. 

Може да се облекчи работата на животновъдите, ако тези документи се подават към Областните дирекции по безопасност на храните и се получават оттам електронно – с електронен подпис или пък по електронната поща, за да не ходим на място.

В момента сме в кампания по прибиране на реколтата, сами отглеждаме стадата си и се занимаваме с всичко, включително и с пашуването. За нас е изключително ценно това разхождане до областните дирекции на ОДБХ да бъде облекчено“, сигнализираха в Агри.БГ животновъди. 

Животновъдът и без това имат много работа, която не намалява 365 дни в годината - трябва стане и да си обслужи стадото, да провери за болни животни, да ги издои, да прецени къде ще предаде млякото, животните трябва да се изведат на паша, а сега в жегите трябва да следи постоянно дали добитъкът има достъп до вода.

И как в цялата тази работа трябва да хукне до администрацията, да го разкарат надолу – нагоре по етажите и т.н., 

Сега електронното подаване на заявлението е достъпно, но получаването на самото становище от БАБХ не може да стане електронно. Възможностите са да се вземе на място от областната дирекция, където е кандидатствано или да се изпрати по пощата. 

Работим с две структури към аграрното министерство, които са на светлинни години една от друга в общуването си със земеделските стопани. При кореспонденцията с ДФЗ в неговата Система за електронни услуги, ние можем да качваме в ИСУН всякакви документи. Преди трябваше за всеки един документ – заявление, уведомлението да се носи на ръка и да се ходи или до централното управление или до областните дирекции на Фонда. А сега всичко се качва с електронен подпис, което е много голямо облекчение. При хранителната агенция обаче има сериозни проблеми в това отношение“, казват още стопаните. 

„При комуникацията с БАБХ трябва задължително да се пропътува с кола или автобус до областния град, физически да се явиш и да чакаш да ти кажат – чакай тук, качи се на втория етаж, слез на долния и т.н“, споделят още нашите читатели. 

Предложението им е електронната комуникация да стане практика и при Българска агенция по безопасност на храните, да се облекчат хората и да се елиминира сегашният абсурд да се изминават километри разстояние, да се хлопа по врати и да се подаде документът, а после отново в електронна система, като преди това се сканира. 

Становищата, издадени в последния момент няма да може да се коригират, тревожат се още хората, нагърбили се с отглеждането на животни.