Отправили сме апел към ръководствата на Министерството на земеделието и Държавен фонд “Земеделие” за намаляване на административната тежест на земеделските стопани. Това каза за Агри.БГ председателят на Асоциацията на овощарите в България Живка Гроздева

Вижте още: Фермери: Компютърните главоблъсканици в СЕУ са ад

 

“Тази година в рамките на кампанията по подаване на заявления за очертаване станахме свидетели на огромен хаос и на невиждана досега административна тежест по отношение на заявяването и изпълняване на изискванията по много от интервенциите”, обясни причината за апела тя.

Според нея всичко това е довело до не добър резултат  - слаб интерес от страна на земеделските производители от сектор “Плодове” към новите интервенции. 

“Това е така, защото и към днешна дата има много неясни изисквания по ангажиментите, произтичащи от интервенциите. Множество срокове, някои от които бяха удължени, други – не”, обобщи Гроздева и даде пример с  изискването на документ по обвързана с производството подкрепа, заверен от агроном, че дадено насаждение е в плододаване, е ново за тази година. “То е излишно и утежняващо, защото именно чрез счетоводните документи от продажбата на продукция ние доказваме, че овощната градина е плододаваща”, посочи тя.

Друг пример касае заявяване на интервенцията „Насърчаване използването на култури и сортове, устойчиви на климатичните условия“ – тук земеделският производител трябва да предаде в общинска служба по земеделие удостоверение от ИАСАС за отглеждания от него устойчив сорт още при приключване на самото заявление за очертаване.

"Впоследствие се оказва обаче, че същият документ трябва да бъде качен и в СЕУ. В този случай имаме едно и също удостоверение, което се изисква два пъти с една и съща цел. За съжаление има и още такива примери", посочи Гроздева.

По думите й много производители се затрудняват и с работата със СЕУ.

“Знаем, че тя не функционираше изправно през цялото време на кампанията. Използването на самата система не води до по-малка административна тежест за земеделците. Напротив – обемът информация, който те са задължени да качат в СЕУ е същият, но го правят от вкъщи или чрез фирми, предлагащи тези услуги. Така че, тези процеси трябва да се оптимизират и да се търсят решения, които да са от полза на първо място на фермерите”, аргументира се Гроздева и допълни:  

“Земеделският производител трябва да произвежда, а не да се превръща в администратор на данни”.