Земеделската кооперация „Калакоч 92“ в търговищкото село Ковачевец е от малкото кооперативни стопанства в страната, където се отглеждат животни. 

Иван Чалъков за пасторализма: Нужен е по-строг контрол, а не спиране на мярката

Стадото е млекодайно направление от Черношарената порода. Има интерес към млякото, произведено в кооперацията, която разполага с нова доилна зала. В момента суровината се изкупва от мандра Елена. 
За изкупната цена обаче е трудно да се говори, тъй като често се сменя, последно е била 0.80 лв./л, а преди е достигала 1.10 лв./л. 

„Засега отглеждаме животни, а занапред дали ще продължим е малко спорно. Имаше времена, когато българинът гледаше животни и земя, но сега с животновъдството е много зле“, коментира за Агри.БГ Пламен Пенев, председател на кооперацията. 

За него най-фрапиращо от изискванията по новата Обща селскостопанска политика е свързано с изискванията за торенето с оборска тор. „Всички си мислехме, че ще може да торим с оборски тор. Това е най-елементарното нещо - когато имаш животни да произведеш оборски тор и да ториш. Поставиха се обаче толкова сложни изисквания, че не знам дали някой в България изобщо може да тори по този начин“, казва Пенев.

Торът не може да се разхвърля, необходимо е да се преработва – аеробно или анаеробно (с въздух или без въздух), да се обработи от машина, която струва от порядъка на 200 000 – 300 000 лева. „Когато си купиш машина ще обработваш оборския тор и чак тогава ще ториш – това няма как да стане. Освен това трябва да се водят седем дневника. Да дойде някой във фермата, за да види, че това са невъзможни неща“, категоричен е председателят на кооперацията в Ковачевец. 

Необходимо е стопаните да вписват кога излиза торът от фермата, в какво състояние и колко време стои на площадката, кога се разхвърля, колко е азотът в нея и други подобни изисквания.

„Не знам каква е глобалната цел, но хората няма да издържат, постоянно изскачат нови изисквания. Като не издържат, стопаните ще закрият фермите и ще ядем имитиращи продукти“, чуди се опитният стопанин, на когото имат доверие около 140 член-кооператори. 

Около 13 000 дка ниви се обработват от ЗК „Калакоч 92“, за която изискването за ротация на културите не е проблем, тъй като покрай животните се залагат повече култури - люцерна, ръж, пшеница, ечемик, рапица, царевица, слънчоглед.