ESG навлиза все повече в селското стопанство и ако в момента този термин се среща в много други области, то съвсем скоро ще стане основен и за земеделието в света.

Вижте още: Почти 3 млрд. лева за плащания в земеделието през 2023 г. одобри правителството

 

Най-общо ESG обхваща три основни области: околна среда (касае фактори като здравето на почвата и емисиите), социална сфера (например отговорно снабдяване и ангажиране на служителите) и управление (безопасност на храните и работата). 

Земеделската общност в България обръща все по-голямо внимание на тези три фактора, които са неразделна част от селското стопанство.

Здравето на почвата и вредните емисии са основна тема през последните няколко години у нас. Положителна е тенденцията как все повече фермери се замислят за евентуалните последици за бизнеса си заради употребата на различни продукти, обработки, технологии, машини и т.н. и влиянието им върху почвеното здраве

Фермери споделят, че всяко механично действие и въздействие върху почвата са щета. Затова земеделците трябва да са до голяма степен стратези освен практици. 

Наред с това, текстурата на почвата, както и микроклимата, са две неща, които оказват огромно влияние върху културите като цяло. Затова е нужно фермерите да се съобразяват с определените дадености на природата и то на конкретните парцели. 

Най-големият проблем за почвата остава нейното погазване

В Стратегическия план на България в частта за земеделие също има различни схеми, които да стимулират опразването на почвата. Например, т.нар. зелена екосхема е опорочена до голяма степен, според земеделци, заради вкарването на листни добавки в нищожни дози, с цел физиологична активация, фитосанитарно здраве и т.е. По този начин обаче не се подобрява почвата.

На места в страната почвата видимо е пепел и сгур, но фермери продължават да влагат селитра и хербициди, а впоследствие се чудят защо нямат реколта, а имат големи разходи. Това не е решението.

Стопани споделят, че като се изкопае шепа почва и ако няма структура с "трохи", ако е приблъскана клисавица или разпрашена пепел, първо трябва да се прибегне до зелено торене, органика от корени и растителна маса. А впоследствие и всичко останало.