В досиетата на животновъдните обекти се качва информация от всички звена на Българската агенция по безопасност на храните, които работят по различни направления със стопаните. 

Вижте още: Заявленията за хуманно отношение се подават ръчно по настояване на редица фермери


Във ВетИС оставят своите констатации експертите от отдела за контрол на храните, от звената, които отговарят за безопасността на животните, за растителната защита и други.

Всички становища по Наредба 44, както и по мярката за хуманното отношение, пробите за анализ на млякото, удостоверение за регистрация на животновъдния обект, удостоверениата за капацитета на животновъдния обект също се събират в електронното досие. Там участъковият доктор качва уведомленията, които са дадени за всяко новородено теле и за всяко отписано животно. 

„Тази информация се качва за нас, но ние нямаме достъп до нея“, казват животновъди, потърсили Агри.БГ, за да споделят проблемите, с които се сблъскват.

Стопанинът няма никаква възможност да види какво се трупа за неговия обект, а много по-добре би било, ако той има възможност да отвори досието си и по този начин ще е наясно дали няма някаква пропуски, включително от ветеринарния специалист, тъй като после санкциите ще са за животновъда. Абсурдно е да се събира тази информация за неговия животновъден обект, а тя да бъде недостъпна, смятат те.

 Преди време имаше предложение животновъдите да влизат в системата, но то срещна съпротива, с аргумента да не се правят злоупотреби и затова остава опцията, при която само ветеринарните лекари имат достъп.

Сега стопаните отново настояват да могат да разглеждат, без да имат възможност да теглят, променят или трият каквито и да било документи и информация.