Миграцията на информационната система за идентификация на животните ВетИС на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) към държавния хибриден частен облак на Министерството на електронното управление (ДХЧО) все още не е започнала, става ясно от отговор на служебния агроминистър Явор Гечев, даден на депутатски въпрос по темата.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

В началото на 2022 г. тогавашното ръководство на Агенцията пое инициативата за прехвърлянето на системата, като под експертно наблюдение процесът трябваше да бъде детайлно планиран с участието на разработчиците и изпълнителите на договорите за поддръжка на ВетИС. През август обаче хакерска атака срина сайтът на БАБХ, а фермерите нямаха достъп и до информационната система близо два месеца.

От настоящия отговор на служебния земеделски министър става ясно, че е бил сключен договор за извършване на одит на системата, включващ оценка на необходимите ресурси за миграцията на ВетИС към ДХЧО. Резглеждат се четири възможни метода това да се случи:

1. Преместване (Lift & Shift) – Минимална промяна на приложението и преместване на системата в ДХЧО

При този метод се търси възможно най-близко до текущото решение върху новата платформа. Елементите, които са невъзможни за миграция, ще бъдат премахнати или ще се предостави опция за същата или подобна функционалност. Прогнозното време за изпълнение на миграцията по метода е 6 – 8 месеца.

2. Колокация – Паралелна работа на системата в две различни локации (ДХЧО/БАБХ)

При този метод миграцията се пренася приложението в ДХЧО в сегашния му вид, състояние и версия. Използва се по-нова сървърна инфраструктура, която е съвместима с приложението. Новата инфраструктурна среда ще бъде обновена до ниво, което приложението позволява и съответно може да оперира без дефекти и бъгове. Базата данни (БД) ще остане в сегашното си състояние, което позволява запазване на настоящите лицензионни планове на базата данни. Прогнозното време за изпълнение на миграцията по метода е 8 – 10 месеца.

3. Смяна на системата за управление на базата данни (СУБД)

При този метод на миграция Oracle базата данни се мигрира към сходна релационна база данни, освободена от лиценз (например PostgreSOL). Изходният код на приложенията претърпява значителна промяна за адаптация към новата система за управление на базата данни (СУБД). На сървърите се инсталира нова версия на операционна система, която се поддържа и обновява с последните корекции в сигурността, предоставени от доставчика на операционната система. Прогнозното време за изпълнение на миграцията по метода е 12 – 15 месеца.

4. Ново приложение – Проектиране, разработка и внедряване на нова информационна система с функционалностите на ИИС ВетИС

При този метод се изгражда изцяло ново приложение. Данните от текущата платформа, необходими за функциониране на системата, се мигрират към новата база данни на приложението. За нуждите на новото приложение ще трябва да се изгради изцяло нова инфраструктурна екосистема в ДХЧО по последни стандарти и изисквания. Прогнозното време за изпълнение на миграцията по метода е 24 – 30 месеца.

Не е ясно кой вариант ще влезе в изпълнение, но при всички положения до година – две изглежда няма да има прехвърляне на ВетИС.

От агроминистерството информират още, че е сформирана междуведомствена група, която в срок от 2 месеца да изготви техническо задание за нова ИИС с данни за идентифицираните животни и за животновъдните обекти по чл. 51, ал. 3 от Закона за ветеринарномедицинската помощ.