Тази година по настояване на много фермери остана възможността предоставянето на документите по мярката за хуманно отношение да става ръчно, тъй като голяма част от тях са протестирали, че не могат да работят в Системата за електронни услуги (СЕУ) и ИСАК. 

Пореден абсурд: Животновъди подават електронно документи, но тичат до БАБХ да ги получат на хартия

 

Това разказа за Агри.БГ Пенка Христова, говедовъд и съпредседател на Института на жените фермери във връзка с недоволството на някои стопани, че се налага да се разкарват от обектите си до областните дирекции на Българска агенция по безопасност на храните за становища на хартиен носител, които трябва да предоставят след това на Държавен фонд „Земеделие“ 

„Фермерите ни са възрастни и не се справят с модерните технологии. Нищо не искат да получават на електронната си поща“, каза още тя. Най-честите мотиви на животновъдите били, че не могат да работят с компютри, някои нямали електронни пощи и освен това липсвал достъп до интернет.

Затова само за хуманното отношение от Министерството на земеделието и храните са се съгласили да не се качва директно онлайн необходимият документ, а фермерите да си го предават сами в ДФЗ.

„Заявленията се подават до хранителната агенция, за да отиде ветеринарен лекар на проверка в стопанството. От БАБХ са задължени да направят тази проверка, да си издадат становището, да измерят на място всичко в сантиметри – легла, дворчета и т.н. Чак след това държавните ветеринари пишат становище, а фермерът трябва да отиде да си вземе този документ и да си го предаде в ДФЗ“, уточни още Христова. 

Според нея не е добре от БАБХ да пращат директно становищата към Фонда, защото има много фермери, които се отказват в последния момент. Според Христова, в случай, че от Агенцията по храните изпратят директно всички свои становища към ДФЗ и стопаните са включени за кандидатстване, има вероятност 80% от тях да бъдат със санкции. 

Това обаче не променя настоящата ситуация, свързана с начина на получаване на становището от фермера, така че животновъдите, които са на „ти“ с електронното кандидатстване да получават документите си без да се разкарват, както настояват наши читатели, а тези, за които съществува някаква пречка – да отидат и да си ги вземат от съответната областна дирекция лично.

Във втория случай фермерът има възможност да уточни с ветеринарите дали отговаря на изискванията. "Когато на място му кажат, че не отговаря и са записали в таблица съответните данни, негова остава отговорността дали да кандидатства. В най-честия случай интересът приключва още тогава и стопанинът се отказва и изобщо не отива да кандидатства", уточнява Христова

Много фермери не са наясно, че в становището им пише, че не им стига площта и после се чудят защо имат санкции и невзети пари. Някои животновъди пък изобщо не знаят, че по Наредба 44 леглото на кравата трябва да е 1.70 м на 1.30 м, става ясно от думите на Пенка Христова. 

По нейни наблюдения има голям интерес за хуманно отношение, но съществува и страх от мярката. Много фермери отговарят, но непознаването на наредбата ги спира да кандидатстват изобщо.