Недостигът на ваксини срещу заразен нодуларен дерматит блокира търговията с живи животни, сигнализират говедовъди за Агри.БГ.

Предлагат се промени в Наредба 44 за животновъдните обекти

„Щяло да има ограничени количества и общинският ветеринарен лекар ни пита колко телета, бици или юници смятаме да продаваме, за да може да ни задели. Разбирате ли за какъв абсурд става дума“, недоволстват те.

Проблемът си съществува от години. Той засяга обаче не само търговията с животни, а и подаването на заявления за директни плащания.

„Ако искаш да купиш животни, които да заявиш за подпомагане, както и пасищата към тях, няма как да го направиш. Дори ваксината да дойде днес, карантинният период е 28 дена. Тоест, въпреки че периодът на заявяване е до 30 юни, ти си обречен“, обясняват говедовъди.

Освен това практика е от началото на юни биците да се вкарват в стадата. Липсата на ваксини обаче поставя в безизходица онези стопани, които искат да си закупят бик за разплод. 

По наредба животни, които не са ваксинирани срещу нодуларен дерматит, могат да излязат от фермата само ако се изпращат на кланица. Това може да бъде добър вариант за ремонтните крави, но спънката за търговия с животните за доотглеждане остава.

Преди малко повече от година тогавашният директор на БАБХ – Христо Даскалов, увери, че от 2023 г. поставянето на ваксини срещу нодуларен дерматит при говедата ще бъде частично, като идеята е на 1 януари 2025 г. България да бъде обявена за „свободна“ от това заболяване.

В свое становище от март тази година ЦОРХВ отново препоръчва да се преустанови превантивната ваксинация срещу LSD. Ваксинацията да се използва само като спешна мярка и в готовност за спешна ваксинация в отговор на внезапно възникнало огнище.

Статистиката сочи, че поголовната ваксинация на ЕПЖ у нас срещу вируса започна на 28 април 2016 г., а последното огнище бе установено на 1 август същата година. Епидемията на Балканите бе овладяна през 2018 г. В последните три години са регистрирани едва осем огнища през 2020 г. и едно през 2021 г. в Турция. Най-близките от тях са на над 600 км от границата ни.

Въпреки тези обнадеждаващи цифри и очевидния недостиг на препарати обаче ваксинацията продължава вече седма година. Докога, чудят се стопаните, а отговорът може би най-накрая ще дойде със сформирането на редовно правителство, надяват се те.