Иън Пулън не е само животновъд - той е доста популярен и в YouTube. От няколко години има собствен канал, в който редовно публикува съдържание. Днес може да се похвали с това, че печели повече пари от YouTube, отколкото от млекодайното си стадо, съобщи Би Би Си.

Как фермери припечелват пари в YouTube

Пулън е от Глостършър и решава да създаде собствен канал в платформата през 2018 г. Профилът му Farmer P има 37 500 абонати, като някои от видеоклиповете му са събрали стотици хиляди гледания.

За какво разказва в тях? За каквото му хрумне - от нещата, които може да се объркат в една ферма, през това, как се прави земеделие, до съвети как хората трябва да бъдат честни.
 
Когато стартира канала си, Пулън няма очаквания, че ще получи заплащане за работата си.

„Преди около две години и половина получих съобщение от Google: Току-що ви платихме 47 паунда“, казва той. Учудва се, но следват още преводи. Следващите са за 80 паунда и за 300 паунда.

Сега YouTube ми носи повече пари от 40 говеда, отбелязва животновъдът. С тях той е построил нова плевня и е инвестирал в първокласна камера и дрон за въздушни снимки.

Освен това Пулън вече е добре ориентиран какво вълнува най-много аудиторията му. Популярни са лъскавите трактори, както и кучето му Бискит.

Животновъдът използва всяко спечелено от YouTube пени обратно във фермата си.

Кейти Джарвис от Националния съюз на фермерите в Глостършър смята, че индустрията би спечелила от повече фермери, които поддържат влогове.

„Времето е много несигурно за земеделците. Ако могат да печелят пари, докато разказват на хората какво правят и колко са важни производството на храна и грижата за природата, толкова по-добре, смята Джарвис.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Microsoft пусна земеделско приложение със свободен достъп

Говеждото месо достигна 7,72 лв./кг кланично тегло

Mестните породи овце и кози отвъд прага на застрашеност изпадат от подпомагане?