Цената на тон кланично тегло на говеждото и телешкото месо достигна рекордно висока стойност през юли – 7726 лв./тон. Ръстът спрямо предходния месец е 13% и 84% спрямо същия период на 2021 г., посочват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Интернет е пълен с обяви на животни без ушни марки

Очакванията са ценовите равнища да се задържат значително по-високи от миналогодишните – между 7000-7500 лв./тон кланично тегло. 

Според предварителни данни на Министерството на земеделието произведеното в кланиците говеждо и телешко месо през първото полугодие на 2022 г. е 3,4 хил. тона. Това е годишно увеличение от 24%. 

Производството на свинско месо в промишлени условия е 40,2 хил. тона. То също отбелязва растеж в сравнение с предходната година (+12%). Изменението на произведените количества и в двата случая се дължи на по-големия брой заклани животни.

Отчетеното повишение на цената на тон кланично тегло при свинското месо през юли е с +2% спрямо предходния месец. Прогнозира се в краткосрочен плавното покачване да продължи, надвишавайки с около 15% миналогодишните нива. 

Ценовата динамика отразява по-високите разходи за използвани ресурси и възходящото движение на европейските цени, които са нагоре с 38% спрямо година по-рано.

Произведеното през първите шест месеца на 2022 г. в промишлени условия месо (включително субпродукти) от бройлери възлиза на 45 хил. тона. Това е с 5% повече в сравнение с 2021 г. 

При месото от патици увеличението за същия период е 27%, като количеството през настоящата година е 9,9 хил. тона. Цените на едро на пилешкото месо ще поддържат нива около 4,25-4,35 лв./кг кланично тегло през следващите месеци, прогнозират анализаторите.