Microsoft Research пусна свободен достъп до поредица от селскостопански технологии, насърчавайки специалисти, агрономи, учени и други експерти да създадат технически решения за устойчиви ферми, пише geekwire.com.

Гласувайте: Доволни ли сте от Индикативния график за директните плащания до края на 2022 г.?

Решението идва във време, в което фермерите се борят с ниски добиви, последиците от войната в Украйна, покачващите се цени на ток, газ, торове и т.н.

Microsoft предоставя технологиите „FarmVibes.AI“ на GitHub:
- Async Fusion използва изображения от дрон и сателити в комбинация с наземни сензори, за да предостави информация за почвата, като помага на фермерите да определят дълбочината на засаждане на семена и колко тор да приложат.
- SpaceEye премахва облаците от сателитни изображения, за да анализира условията в полетата.
- DeepMC използва данни от сензори и прогнози от метеорологичните станции, за да прогнозира температури и скорост на вятъра.
- Инструментът „Какво ще стане, ако...“ е предназначен да помогне на фермерите да разберат как различните селскостопански практики ще повлияят на улавянето на въглерод в почвата, като им дава възможност да печелят допълнителен доход от въглеродните пазари.


„Искаме да насърчим иновациите в земеделието като предоставим най-новите технологии на експертите в областта - каза Ранвир Чандра , управляващ директор на Microsoft Research. - Чрез тях ще можем наистина да постигнем напредък в демократизирането на селското стопанство, базирано на данни.“

Microsoft тества технологиите с Андрю Нелсън, фермер от Източен Вашингтон и софтуерен инженер, който изучава компютърни науки и бизнес във Вашингтонския университет. Той е популярен с това, че успя да осигури оптична връзка към фермата си, след като правеше опити за това около 15 години. 

Една от технологиите, които Microsoft ще пусне в бъдеще, ще помогне за справяне с липсата на интернет в земеделските райони. FarmVibes.Connect взема неизползван спектър, известен като телевизионни „бели пространства“, за да осигури интернет свързаност в селските райони без достъп до такава връзка.