На фона на предупрежденията за градушки, обилни валежи и бури, сушата в източната част от Добруджа звучи абсурдно. Според синоптиците твърде малко вероятно е очакваните дъждове да стигнат до крайморските общини. 

Времето: Валежите се запътват на изток

Земеделските стопани са изправени пред опасността миналогодишното тежко засушаване отново да се повтори.

„С председателя на кооперацията в село Белгун обикаляхме района на община Каварна – виждаме абсолютно същата ситуация, каквато беше през миналата година. Няма дъжд, суша е. В полетата в крайморските общини, които миналата година пострадаха, отново е зле“, обобщи Кирил Комитов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Добричка област. 

Според него пшениците ще се справят, тъй като имаше зимна влага и добре им се отразиха валежите през април и май. „Ако продължава така без дъжд, никак не е добре за пролетници. Видях с очите си, земята е напукана!“, допълва земеделецът. 

В община Шабла земята също е спечена и се пука, алармира в социалните мрежи агрономът Катя Тодорова. От 2 месеца в района няма дъжд от стопанско значение, а само леки превалявания. За да измолят природата за валежи, земеделски стопани от съседната община Ген.Тошево организираха молебен за дъжд. В граничното с Румъния село Кардам също раздадоха курбан и извикаха свещеник да отслужи молитва за влага и валежи.

Стопаните от крайморските общини Шабла, Каваран, Балчик и отчасти Ген.Тошево пострадаха най-силно от жестокото засушаване през 2020 г. Тогава природата нанесе удар върху реколтите от пролетни и есенни култури, които буквално изсъхнаха и почерняха на полето. Това доведе до срив в добивите, тъй като на места се ожънаха едва по 50 кг/дка пшеница, а полетата с царевица само се разчистваха от шумата. 

„В момента най-тежка е ситуацията в Източната част на Добруджа, в западните райони на Добричка област и пшениците, и пролетните култури са в сравнително добро състояние“, обобщи още Кирил Комитов. Той алармира обаче за още един сериозен проблем – нападението от хоботници и телени червеи. „Това е заради забраните за ползване на определени препарати при обеззаразяване на семена. Ето го резултатът!“, не крие разочарованието си земеделецът.