Регионален бранд и брандинг стратегия за земеделска продукция, произведена в страните от Черноморския басейн чрез климатоустойчиви практики ще бъде изготвен по трансграничен проект в Добрич.

Актуално: Младежи ще учат в реална работна среда как се отглеждат трайни насаждения

Това е една от целите на трансграничен алианс, по който работи „Добруджанско аграрно и бизнес училище“ в партньорство с 5 организации от Гърция, Румъния, Грузия, Армения и Турция. Дейностите се осъществяват по проект с акроним AGREEN. 

Във всяка от партньорските държави е проведено проучване, за да се установи състоянието, предизвикателствата и перспективите пред развитието на екологично и климатоустойчиво земеделелие и начините за прилагане на такива практики в отделните географски региони.

За да бъдат земеделските продукти атрактивни за консуматорите, те ще бъдат „брандирани“ със специфична марка или етикет, което ще допринесе за тяхната  разпознаваемост на пазара.
Брандинг стартегията, изгтотвена от международна експертна група, ще отчита спецификите на различните географски региони, обхванати в проект AGREEN, както и особеностите на националната народопсихология в партньорските държави, и не на последно място - тенденциите на пазара на селскостопански храни и продукти. 

В Добрич партньорите по проекта обснъдиха и подготвиха препоръки относно разработването на регионален бранд на климатоустойчивото земеделие в Черноморския басейн в България. 

По проекта ще бъде изграден алианс от организации, обединени около идеята на AGREEN. Организацията ще бъде изградена на принципа „практикуваща общност“ – мрежа от професионалисти в бранша, изследователи и други заинтересовани лица, които да обменят и надграждат знания, експертиза и опит, въз основа на споделени добри практики. 
Предстои и разработването на интерактивна карта на логистичните центрове за търговия на едро и дребно, която да улесни достъпа до произведени по климатоустойчив начин селскостопански продукти в партньорските страните и региони.

В 3 от държавите-партньори в рамките на проекта ще се тестват експериментални модели за отглеждане на ендемични за региона култури.

Ще бъде стартирана и поддържана Интернет платформа, която да свързва производителите на земеделска продукция, отгледана чрез устойчиви практики в Черноморския регион. На финала по проекта ще се организира специализиран обучителен курс за предприемачи, които искат да развиват земеделие, съобразено с климатичните промени, като курсът ще бъде пригоден за обучение в присъствена и дистанционна форма.
Проектът „Трансграничен алианс за климатоустойчиво и екологично земеделие в Черноморския басейн“ ще продължи до 30 ноември 2022 г.