Масово нападение от телени червеи и хоботници по пролетните култури констатират земеделски стопани от Добруджа. Заради забраната за обеззаразяване на семена, в момента има сериозен проблем с неприятелите, които могат да съсипят реколтата от царевица и слънчоглед.

Агроном: Пазете посевите от житни дървеници

„Проблемът с масовото нападение е много сериозен. Стигна се до там колеги да пресаждат посеви с пролетни култури, за да се спасят от хоботниците и телените червеи“, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Неприятелите вече са плъзнали и към други култури. „Масово вече са нападнати пшениците от хоботници. Това се потвърждава и от специалистите по Растителна защита в Добрич, които обследват посевите в региона. Пшеничните полета няма да пострадат, но фактът, че има толкова голямо нападение от хоботници, означава, че ще имаме големи неприятности с царевиците и слънчогледите“, допълни с притеснение производителката. 

За да се справят земеделските стопани с проблема, най-вероятно ще се стигне до искане за дерогация. „Ще искаме от Министерството на земеделието да разреши поне следващото обеззаразяване, за да овладеем през идната стопанска година популацията от неприятели. Има места, на които картината е много плачевна. Имаме колеги, които обеззаразяваха семена с биопрепарати, но те не си свършиха работата“, пояснява още проблема Радостина Жекова.

На този етап пшеницата в Добричка област е в добро състояние. Въпреки влажната пролет и падналите валежи обаче, в крайморските общини вече започва да се усеща засушаване, тъй като там количеството дъжд е много по-малко. Пшеницата вече започва да цъфти, изведени са всички мероприятия по нея – подхранване и третиране срещу болести. „Направено е второ фунгицидно пръскане, при 99 % от земеделски стопани най-вероятно ще има и трето влизане с фунгициди“, предполага Радостина Жекова. Общо 1 млн.200 хил.дка са площите с пшеница в Добруджа, които след месец и половина предстои да бъдат ожънати.