„Духът на Еленово не гасне, традицията продължава!“, призоват организаторите на фолклорния събор в сенчестата местност Кара дере в Новозагорско. Сред тях е и земеделският производител Диян Бонев, който преди години е избран за председател на читалището в селото.

Съборът на овцевъдите: Фермери мерят сили в осем състезания

Петото издание на фолклорен събор „Еленово“ е планирано на 21 май от 9:00 часа. Любители на народното творчество от цялата страна ще премерят сили в четири тематични конкурса – за надсвирване, за изпълнители на фолклорни песни, за надиграване и за възпроизвеждане на обред. 

Записването за участие е до 15 май в читалище „Светлина“ или на 0887 887 795.

От 13:30 часа ще има възстановка на дружество „Традиция”. От 19:00 часа за гостите ще пее Веселин Маринов, а финалът ще бъде поставен с празнична хоротека.

Селските събори са един добър повод хората не само да се съберат, танцуват и позабавляват, но и да се върнат назад във времето, докосвайки се до народната битова култура, фолклор и занаяти. За целта ще бъде импровизиран музей на открито под формата на битова стая, в която да видите как са живели хората едно време и да се щракнете за спомен. 

Старите предмети, като сечива, битови съдове и носии, са събирани от съпругата на Диян – Златина Бонева, която е другата движеща сила в земеделското стопанство и събора. Чистият въздух и красива природа, магията на песента и танците са гарантирани, обещава семейството производители.