Аукцион на елитни кочове от породата Асаф ще се проведе в последния ден на Националния събор на овцевъдите в България - 8 май. Агри.БГ е медиен партньор на събитието.

Съборът на овцевъдите: Фермери мерят сили в осем състезания

Търгът е с начален час 11:30 часа и на него ще бъдат предложени 15 броя елитни мъжки животни на възраст от 20-30 месеца. Те са под селекционен контрол и притежават зоотехнически сертификати. 

Породата Асаф е най-високопродуктивната порода за мляко в света. Началната цена за животно в търга ще е 800 лева.

Десетото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите ще се проведе от 6 до 8 май край Петропавловския манастир до град Лясковец, област Велико Търново. В специализирани браншови изложения стопани от цялата страна ще покажат близо 500 селектирани животни от 26 породи овце, а в Национално изложение по козевъдство ще има над 80 животни от 4 породи.

Съборът ще съчетае най-традиционния поминък – овцевъдството, с народната битова култура и фолклор. Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на Министерството на земеделието и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.